Türgi võrdleb Rootsit natsi-Saksamaaga

Türgi võtab Koraani põletamist Rootsis väga valuliselt. Seetõttu pole Rootsi NATO liikmelisus praegu eriti roosiline.

Türgi välisminister võrdleb Türgi meedias Rootsit natsi-Saksamaaga. Sellest kirjutab Rootsi väljaanne Expressen.

Kommentaar on seotud Rootsi kohtu teisipäevase otsusega Koraani põletamise kohta. Halduskohus otsustas, et politseil ei olnud õigust keelata veebruaris Türgi ja Iraagi saatkonna ees toimunud meeleavaldusi, kus oli kavas põletada Koraani.

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ütles, et peab kohtu otsust rassistlikuks ja võrdles seejärel Rootsit natsi-Saksamaaga.

Natsid alustasid raamatute põletamisega, seejärel ründasid nad usulisi kogunemispaiku, siis kogusid inimesi laagritesse ja põletasid need oma lõppeesmärkide saavutamiseks. Nii need asjad algavad, ütles Çavuşoğlu Türgi meediale.

USA välisminister Antony Blinken arutas kolmapäeva jooksul Çavuşoğluga muu hulgas Rootsi NATO protsessi. See aga ei pannud Türgit oma arvamust muutma.

Rootsi peab astuma rohkem samme, enne kui Türgi saab ratifitseerida, ütles Çavuşoğlu Reutersi teatel.

Ka Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on Rootsi kohtu otsust karmil toonil kommenteerinud. Rünnakud Koraani vastu on vihakuriteod. Koraani põletamist ei saa sõnavabaduse nimel lubada, ütles Erdoğan väljaande Daily Sabah teatel.

Expresseni andmetel ei esitanud Erdoğan aga Rootsile NATO liikmelisusega seoses mingeid uusi konkreetseid nõudmisi.

Türgi on esitanud Rootsile NATO liikmelisuse ratifitseerimise osas mitmeid nõudmisi. Rootsi välisminister Tobias Billström ütles teisipäeval, et eelmisel, 2022. aastal Rootsi, Soome ja Türgi vahel sõlmitud vastastikuse mõistmise memorandumis religiooniga seotud asju üldse ei nimetata.

Kommentaarid
(Külastatud 497 korda, 1 külastust täna)