Soomes õhujõud osalevad Rootsi suurõppusel Aurora 23

Soome õhujõud osalevad 2.‒10. maini Rootsi kaitseväe õppusel Aurora 23 universaalsete hävitajatega F/A-18 Hornet ja treeninglennukitega Hawk.

Aurora 23 on Rootsi kaitseväe põhiõppus 2023. aastal, millest võtab osa ligikaudu 26 000 inimest 14 erinevast riigist. Soome õhuväe osas on õppuse eesmärk koostöövõime arendamine ning koostöö süvendamine Rootsi ja teiste rahvusvaheliste partneritega. Lisaks rahvusvaheliste lennuoperatsioonide planeerimisele ja läbiviimisele harjutatakse juhtimiskeskuse ja baasi operatsioone.

Õhuväest osaleb õppusel kuus hävitajat F/A-18 Hornet, kuus treeninglennukit Hawk ning transpordi- ja sidelennukid. Õppusel osaleb sadakond inimest. Õhuväe Karjala hävitajate eskadrilli 31 ülem kolonelleitnant Eetu Rikkinen on Såtenäsi baasis baseeruva Soome Horneti üksuse juht.

Õppusel osaleme Rootsis erinevatel õhuoperatsioonidel. Lisaks neile saame harjutada vastuvõtva riigi toetuse saamist ja integreerumist Rootsi baasiga, ütles kolonelleitnant Rikkinen. Nii saame arendada koostöövõimet Rootsi õhuväega, kes toetab ka sisekaitset, lisas ta.

Õppusel Rootsi õhutõrje koosseisus tegutsev Soome Horneti üksus baseerub Såtenäsi baasis ning vastast simuleeriv Hawki üksus Visby baasis. Õppuse lennuoperatsioonid toimuvad peamiselt Rootsi lõunaosas ja merealadel.

Õppusele on kaasatud ka teiste osalevate riikide lennukid ja helikopterid. Lisaks Rootsile ja Soomele osalevad õppuse lennutegevuses USA, Suurbritannia, Poola ja Saksamaa.

Õppusel Aurora 23 osalemine on osa Soome ja Rootsi kaitsekoostööst FISE. Samas on see osa kaitseministeeriumi 2023. aasta rahvusvahelisest väljaõppe- ja harjutustegevusest. Soome ja Rootsi õhuväed on teineteise üleriigilistel õhuväeõppustel osalenud alates 2016. aastast.

Kommentaarid
(Külastatud 306 korda, 1 külastust täna)