Soome legendaarne külapoe pidaja paneb ameti maha

Lapimaal Kolari vallas Äkäslompolos aastaid koos perega Jouni külapoodi pidanud Sampo Kaulanen andis teada, et paneb alates 1. maist ameti maha.

See otsus ei tulnud hetkega. Selle peale on pikalt mõeldud, ütleb Kaulanen väljaandele Iltalehti.

Kaulanen ütleb, et ta on kaupmees kolmandat põlve. Ta ütleb, et loobumisotsus tuli suuresti seetõttu, et soovib end edaspidi näha mujal kui poes.

Kui Kaulanen tööle läks, vallutas tema keha ärevus. See oli märk sellest, et midagi tuleb ette võtta. See on vist mingi neljakümnendate kriis, et ei tunne, et annad firmale ja poele nii palju, kui peaks, jätkab ta.

Kaulanen ütleb, et nüüd on mõte, et ta puhkab. Seega ei hakka ta kohe „uut tööd” otsima.

Lõppude lõpuks on mul plaane, mis põlevad, kuid ma püüan kogu aeg lõdvestuda, et ma ei plaaniks ainult. Mul pole ammu olnud nii, et midagi ei tee. Minu jaoks on raske mõte, et mul pole tööd.

Päris imelik tunne, kui ma tegelikult isegi ei tea, kes ma siin olen. Külapoe tegelaskuju, keda olen mänginud 15 aastat, on aga mõneti väljamõeldud. Peale selle on see perefirma ja ma ei tea, kes ma tegelikult olen. See on hirmutav, räägib Kaulanen.

Kaulanen arutleb, et tema enesetunne on praegu kindlasti väga sarnane karjääri lõpetava profisportlase omaga.

Kui olete kogu oma elu midagi teinud, on siin tõenäoliselt mingi identiteedikriis. Teisalt ootan seda väga, sest siin on nüüd kõik uksed lahti. Ma võin teha, mida tahan! arutleb ta otsuse üle.

Ta oli hoidnud otsust saladuses, kuni see täna esmaspäeval sotsiaalmeedias avaldati.

Ainsad, kellega olen otsusest rääkinud, on mu perekond ja ema. Ja ainus, kes oleks võinud mu otsust muuta, on mu ema. Emal on samuti pikk ettevõtja karjäär ja ta ütles, et soovib, et elaksin oma elu mingil muul moel. Hindan asju, mida ema ütleb, märgib Kaulanen.

Kaulanen räägib, et jätab poe hea meelega uutele omanikele. Alates 1. maist vastutavad kaupluse eest Linda ja Janne Vuollo. Janne on kaupmeheks õppinud Jouni poes, seega on ruumid tuttavad.

Sellega ring sulgub. Linda ja Janne on tõesti head töötajad ja tore on oma elutöö neile jätta. Nad tahavad anda endast 110 protsenti, ütleb Kaulanen.

Kaulanen räägib, et distantseerub sõna otseses mõttes poest, jättes ka poeskäigud vähemalt mõneks ajaks vahele. Asi pole kaupmeeste pärast, vaid sellepärast, siis pole vaja muretseda, et riiulil oleks piisavalt kaupa, naerab ta.

Kaulaneni sõnul ei muuda tema otsus pere rahalisi seisu. Peres on kaupluses töötanud ka tema abikaasa Michele „Minttu” Murphy-Kaulanen.

Kuna külakaupmehe tiitlil lastakse nüüd kaduda, tuleb selle asemele midagi uut välja mõelda. Üks variant on Kaulanenil juba mõttes. Hetkel tunnete mind pensionärina! Vaatame, mis ma edaspidi välja mõtlen, lõpetab ta naerdes.

Kommentaarid
(Külastatud 4,595 korda, 1 külastust täna)