Karm info: Ukraina eriteenistused üritasid nädalavahetusel Putinit tappa – kuidas see toimus?

Ukraina eriteenistused üritasid nädalavahetusel kamikaze drooniga mõrvata Venemaa presidenti Vladimir Putinit. Lõhkelaeng kukkus aga alla sihtmärgist mõne kilomeetri kaugusel.

President Vladimir Putin pääses vaid napilt Ukraina mõrvakatsest, vahendab Saksa väljaanne Bild.

Pühapäeval lendas Moskva lähedal asuvasse tööstuskompleksi suundunud droon pika maa üle Ukraina piiri. Kahtlustati, et seal võis asuda Kremli boss.

Väidetavalt kukkus droon aga alla umbes 20 kilomeetri kaugusel sihtkohast ning Putin ei viibinud allakukkumise hetkel isegi kohapeal. Vene väljaande Mash.ru piltidel on väidetavalt näha allakukkunud drooni. Mehitamata õhusõiduk on UJ-22, Ukraina moodsaim keskmaadroon, mille lennuulatus on kuni 800 kilomeetrit.

Lähtepunktist Ukrainas kuni allakukkumiseni Venemaal oli see väidetavalt läbinud üle 500 kilomeetri – suurem osa sellest Venemaa õhuruumis.

Oletus, et Venemaa president võiks tööstuskompleksis viibida, polnud alusetu. Putini isiklik Kremli korrespondent Pavel Zarubin ütles pühapäeva hommikul, et president kavatseb „külastada Moskvas asuvat tööstusparki”. Pühapäeva pärastlõunal näitas sotsiaalmeedia ka kaadreid Rudnevo tööstuspargist, kus peahoone ees oli hall muruplats, mis oli samuti rohelise värviga üle pritsitud – see viitab, et tehas võib peagi oodata kõrgeid külastajaid.

Samas on selgusetu, kas Venemaa riigipea soovis tööstusparki külastada pühapäeval või alles esmaspäeval – julgeolekukaalutlustel toimuvad Putini visiidid mõnikord päev enne nende väljakuulutamist. Kremli pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnul pole Putin tehast tänaseni külastanud.

„Venemaa president Vladimir Putin töötab Kremlis. Riigipea ei plaani suuri avalikke üritusi,” ütles Peskov.
Bildi andmetel on mõrvakatse taga Ukraina eriteenistus. Ukraina aktivist Juri Romanenko, kellel on väidetavalt tihedad sidemed Kiievi luureteenistustega, ütles vastutust endale võtvas teates: „Eelmisel nädalal said meie luureohvitserid teavet Putini reisi kohta Rudnevos asuvasse tööstusparki. Sellest lähtuvalt tõusis õhku meie kamikaze-droon, mis lendas läbi kõigi Venemaa Föderatsiooni õhutõrjesüsteemide ja kukkus alla tööstuspargi lähedal. Ka mitmed Venemaa meediad teatasid, et Voroskogo küla lähedal kukkus alla UJ-22 droon. „Putin, me tuleme teile üha lähemale,” märkis Romanenko.

Fotodel oli näha, et droon oli varustatud 30 lõhkeplokiga C4. Nende kogukaal oli 17 kilogrammi. C4 lõhkeaineid kasutab muuhulgas USA armee ja need peaksid praegu relvatarnete raames olema saadaval ka Ukraina armee arsenalis. See, et droon lendas ilmselt takistamatult sadu kilomeetreid läbi Venemaa õhuruumi, peaks Kremlis häirekellad helisema panema. Juba 2023. aasta jaanuaris paigutas Kreml Moskvas valitud hoonete, näiteks kaitseministeeriumi katusele õhutõrjesüsteemid.

Samas on Ukraina luureteenistused varem korduvalt väitnud, et Putin ise väljas kusagil ei käi, vaid istub sügaval punkris, kuna kardab ja on surmahaige, teda asendavad väidetavalt mitu teisikut.

Kommentaarid
(Külastatud 1,984 korda, 1 külastust täna)