Värske uuring: sakslaste sõjahirm on hüppeliselt kasvanud ja nad ei usalda Bundeswehri

Sakslaste sõjahirm on praegu suurim alates 1999. aastast: enam kui pooled sakslased kardavad, et Liitvabariik võidakse kaasata sõtta.

Vaid vähesed küsitletud kodanikest usaldavad riigi kaitsejõude Bundeswehri. Uuringu järgi kardab 63 protsenti kodanikest, et Liitvabariik ei suuda end sõja korral kaitsta. Eelmise, 2022. aasta uuringus oli see osakaal 40 protsenti. Bundeswehri kehv seis kajastub ka küsitluse tulemuses, vahendab Berliner Zeitung.

Enam kui pooled ehk 55 protsenti sakslastest kardavad, et Saksamaa võidakse sõtta kaasata. See osakaal on kerkinud tervelt 13 protsenti võrreldes eelmise, 2022. aastaga. Viimati oli nii kõrge tase 1999. aastal Kosovo sõja ajal.

Uuringu järgi tunnevad naised suuremat ärevust kui mehed. Naistest 63 protsenti kardab Saksamaa sõtta kaasamist, aga vaid 48 protsenti meestest.

Erinevus on ka ida ja lääne vahel. 66 protsenti idasakslastest kardab Saksamaa sõtta kaasamist, aga vaid 53 protsenti läänesakslastest.

Hirmude kohta küsitleti märtsikuus 1000 sakslast.

Föderaalkaitseminister Boris Pistorius teatas hiljuti, et kitsaskohad tuleb ületada. „Me anname ära peaaegu kõik, mis meil on,” ütles Pistorius saates Deutschlandfunk laskemoona tarnete kohta Ukrainasse. Bundeswehr pidi aga „väikeses mahus” laskemoona alles hoidma riigi enda ja alliansi kaitseks. „Kui me end tühjaks tõmbame, ei suudaks me agressiooni korral enam idatiiba kaitsta,” ütles Pistorius.

Kommentaarid
(Külastatud 3,594 korda, 1 külastust täna)