USA andmed: tänane operatsioon Venemaal oli ilmselt Ukraina luure ebaõnnestunud operatsioon

USA uurimisasutuse Bellingcat andmetel oli tänane operatsioon Venemaal Brajnski oblastis mitte Vene enda korraldatud provokatsioon, nagu väitsid Ukraina allikad, vaid Ukraina luure operatsioon.

Nimelt on Vene vabatahtlike üksus, mis toimunud eest vastutuse võttis Ukraina armee osa. Kohal oli ka Ukraina äärmuparempoolne võitleja Deniss ‘Nikitin’ Kapustin, kes on tuntud kuju.

Ukraina armee Vene vabatahtlike üksus moodustati 2022. aasta augustis ja see koosneb suures osas näiliselt Putini-vastastest Venemaa paremäärmuslastest Ukrainas. Üksuse juht Kapustin on Moskvas sündinud neonats, kes elas pikalt Saksamaal Kölnis ja räägib lisaks oma emakeelele vene keelele vabalt ka saksa ja inglise keelt.

Kapustin on vägivaldne paremäärmuslane, kes on pikka aega olnud aktiivne Euroopa võitlusspordi ürituste, võitlustreeningu ja riikidevaheliste paremäärmuslaste ürituste korraldamises.

Kapustinil, nagu ka mõnel teisel paremäärmuslikul venelasel, on pikka aega olnud side Ukraina paremäärmuslastega. Kapustin oli omal ajal võtmetegija Ukraina Aasovi liikumise silmapaistvas rahvusvahelises teavitustegevuses.

Kapustin sattus hätta 2018. aastal, kui ta vahistati ja teda süüdistati narkootikumide tootmises osalemises ning teda ähvardas kuni kümne aasta pikkune vanglakaristus. Imekombel õnnestus tal aga karistusest pääseda.

Kuid ta sattus suurematesse probleemidesse, mis pärssis tema rahvusvahelist tegevust – Saksamaa kehtestas talle 2019. aastal Schengeni keelu, piirates tema tegevuse suures osas Ukrainaga. Kuigi kindlaid tõendeid pole, arvas Saksa luure ilmselt, et tal võib olla sidemeid Venemaa julgeolekuteenistustega.

Sellest ajast alates jätkas Kapustin oma tegevust Ukrainas, sealhulgas osales Vene sissetungi eel koledates LGBT+ -vastastes aktsioonides – ja säilitas sõpruse ameeriklase Rob Rundoga, kes on praegu Bulgaarias, hoolimata armastusest Serbia vastu.

Rundo omakorda on praegu väga tõenäoliselt Vene-meelne, vaatamata oma varasematele reisidele Ukrainasse ja kunagisele Ukraina toetamisele.

Kuidas see kõik Ukrainat siis aitab? Kõige tõenäolisemalt mitte kuidagi.

Mida see „opp” saavutas? Lahinguüksus, mida juhib kurikuulus (väidetav) kuritegelik neonats, kes on suuremas osas Euroopast keelu all ja teeb PR-ile keskendunud asju, mis võiksid anda Putinile Venemaa rünnakuteks veelgi retoorilise õigustuse?

Bellingcati ajakirjaniku soovitus Ukrainale: Te ei vaja Vene vabatahtlikke ja Kapustinit.

Kommentaarid
(Külastatud 1,929 korda, 1 külastust täna)