Üllatav avastus: Poola veab Venemaalt odavat toitu sisse

Poola veab vaatamata sanktsioonidele Venemaalt sisse odavat toitu.

Poolakatele meeldivad kurgid, eriti kui need on odavad nagu vene omad. On üllatav, et selliseid üldse turul on, sest paljud riigid on Venemaaga äritegevuse lõpetanud. Kuid kümned Poola veoautod veavad Venemaalt riiki odavaid kurke ja tomateid, vahendab Berliner Zeitung.

Hinna poolest on kurkide hind 55 zlotti 5 kilo eest (vastab umbes 11,69 eurole), mis jääb viimasel ajal järjest kallimaks muutunud ELi toodetele kõvasti alla. Põhimõtteliselt on Vene toiduga kauplemine praeguste majandussanktsioonide alusel lubatud. Euroopa Ülemkogu avalduses öeldakse: „Peamiselt inimtoiduks mõeldud tooted on ekspordi- ja impordipiirangutest vabastatud”. Vaatamata kehtestatud karistusmeetmetele on eesmärk Venemaa elanikele tekitatavat kahju minimeerida.

Varssavi linna piiril olevas Bronisze külas asuval hulgimüügiturul on laotud kastid puu- ja juurviljadega kogu maailmast. Nende hulgas hakkavad kiiresti silma kirillitsaga tähistatud kastid. Sinna on siniste tähtedega kirjutatud Gorkunov. Kiire internetiotsing kinnitab: Tegemist on Venemaa ettevõttega.

Pärast ebaseaduslikku sissetungi Ukrainasse otsustasid paljud Euroopa ettevõtted oma äri Venemaaga üldse lõpetada. Odava köögivilja puhul võivad Poola importijad teha erandi. Venemaalt ostetud kurkidel on „kõik vajalikud dokumendid, testid ja sertifikaadid”, ütles üks kaupleja Poola väljaandele Super-Express.

Saksamaal on toiduainete hinnad viimasel ajal hüppeliselt tõusnud. Hiljutiste teadete kohaselt pidi Hamburgis üksiku kurgi eest maksma kuni 3,29 eurot tükk. Järsu hinnatõusu põhjuseid, eriti puu- ja juurviljade puhul, on erinevaid. Ühest küljest on põllumehed endiselt hädas energiahindade järsu tõusuga. Majandusinstituut Ifo teatas hiljuti ka tarneraskustest ning hinnasõjast tootjate ja jaemüüjate vahel. Lõpuks maksavad kõik selle kinni tarbijad.

Kommentaarid
(Külastatud 2,495 korda, 526 külastust täna)