Ukraina hoiatab katastroofi eest Zaporižja tuumajaamas

Ukraina lõunaosas asuv Zaporižja tuumajaam ühendati Venemaa raketirünnakute tõttu neljapäeva hommikul elektrivõrgust lahti. Ukraina riiklik energiaettevõte Energoatom teatas sellest pressiteate vahendusel.

Ettevõtte teatel toodetakse praegu Venemaa kontrolli alla oleva elektrijaama tööks vajalikku elektrit diiselgeneraatoritega, mille tarbeks on kütust 10 päevaks, vahendab Iltalehti.

Loendus on alanud. Kui välist elektrivarustust pole seekord võimalik taastada, võib järgneda kogu maailma kiirgusega mõjutav õnnetus, hoiatab Energoatom.

Prantsusmaa ja ÜRO Aatomienergiaorganisatsiooni IAEA peadirektor Rafael Grossi kaebasid neljapäeval samuti Zaporižja sagedaste elektrikatkestuste üle. Grossi sõnul on see juba kuues kord, kui tuumajaam on Vene okupatsiooni ajal elektrita. Elektrit on elektrijaamas vaja näiteks jahutusvett tsirkuleerivate pumpade käitamiseks.

Veeretame iga kord täringuid. Ja kui me laseme sellel ikka ja jälle jätkuda, saab meie õnn ühel päeval otsa, hoiatab Grossi.

IAEA on püüdnud kehtestada Zaporižja elektrijaama ümber kaitsevööndit, kuid arutelud Moskva ja Kiievi suunal on soiku jäänud. See ei saa jätkuda. Mind hämmastab see rahulolu. Mida me teeme selle vältimiseks? on Grossi üllatunud. Ta lisab, et see on Euroopa suurim tuumaelektrijaam.

Venemaa riiklik tuumaenergiaettevõte Rosenergoatom teatas neljapäeval, et Zaporižjas tuumaõnnetuse ohtu ei ole.

Tänase neljapäeva, 9. märtsi varahommikul korraldas Venemaa Ukraina eri piirkondades massiivse raketirünnaku. Välja lastud rakettide hulgas olid ka hüperhelikiirusega raketid Kinžal, mille vastu Ukrainal kaitse puudub.

Rünnakutes sai surma vähemalt üheksa inimest. Tegemist oli suurima Venemaa raketirünnakuga alates veebruari keskpaigast.

Okupandid saavad terroriseerida ainult tsiviilelanikke. See on ainus asi, milleks nad võimelised on. See aga ei aita neid. Neil ei õnnestu vältida vastutust kõige eest, mida nad on teinud, kommenteeris Ukraina president Volodõmõr Zelenski.

Venemaa teatas neljapäeva pärastlõunal, et rünnak on kättemaks Ukraina väidetavate terrorirünnakute eest Venemaal Brjanski oblastis. Ukraina on nimetanud sündmusi hoopis Venemaa enda provokatsiooniks.

Kommentaarid
(Külastatud 1,105 korda, 1 külastust täna)