Türgi alustab Soome NATO-ga liitumise ratifitseerimist, Rootsi jäetakse ootama

Türgi on alustamas Soome NATO liikmeks saamise protsessi, ütles täna reedel, 17. märtsil riigi president Recep Tayyip Erdoğani.

President Sauli Niinistö külastab täna Türgi presidendi Erdoğani külalisena Ankarat. Presidendid andsid koos pressikonverentsi, kus Erdoğan andis rohelise tule Soome NATO liikmelisusele.

Erdoğan rääkis:

Mul on hea meel härra Niinistö visiiti võõrustada. Türgi ja Soome on kaks sõbralikku riiki, kellel on olnud head suhted, diplomaatilised suhted on kestnud 1924. aastast ning on peaaegu sajandi vältel paranenud ja tugevnenud. Soome abi maavärinaga on olnud suurepärane ja ma tahan teid selle eest tänada. Soovime edendada oma riikide vahelisi suhteid ja oleme otsustanud, milliseid samme koos astume.

Olen selgitanud Niinistöle Türgi soovi aidata peatada verevalamine ja lahendada probleeme diplomaatiliste vahenditega. Soome NATO liikmelisus oli meie aruteludes oluline teema. Oleme näinud, et Soome on astunud samme meie suhete tugevdamiseks. Oleme otsustanud alustada Soome NATO liikmeks saamise protsessi.

Loodan, et otsus tugevdab meie suhteid veelgi. Usun, et NATO muutub Soome liikmeks saamisega veelgi tugevamaks ja etendab olulist rolli rahvusvahelise julgeoleku tagamisel. Meie arutelud Rootsiga jätkuvad.

Niinistö alustas Erdogani tänamisega kutse ja külalislahkuse eest.

Eriti tahan teid tänada meie põhjalike ja väärtuslike arutelude eest, ütles Niinistö.

Niinistö nimetas praegust geopoliitilist õhkkonda ohtlikuks ja kiitis Erdoğani valmiduse eest arutada küsimusi paljude osapooltega ulatuslikult ja põhjalikult.

Seda uudist on hea kuulda. Saime juba varem aru, et olete oma otsuse teinud ja teie allkiri kinnitas, et Türgi parlament hakkab tegelema Soome NATO liikmelisuse ratifitseerimisega. See on oluline kogu Soome jaoks. Eelmisel kevadel hääletas 95 protsenti meie valitsuse liikmetest NATO-sse kandideerimise poolt. Nüüd on meil vastus, aitäh.

Aga meil on naaber Rootsi. See, mida ma praegu räägin, ei tulene ainult sellest, et nad on head inimesed ja meil on oma naaberriigiga suurepärased suhted. Mul on tunne, et Soome NATO liikmelisus pole täielik ilma Rootsita. Tahaks Vilniuses näha, et kohtume liitlasega nr 32.

Pressikonverentsil esitati küsimus: Türgi võtab Soome NATO liikmelisuse vastu, Rootsi aga jäetakse ootama. Mida tegi Soome tegelikult liikmeks saamiseks? Konkreetne vastus, palun.

Vastas Erdoğan:

Esiteks ei ole meil Rootsi suhtes teistsugune lähenemine. Rootsi on terroristidele süle avanud. PKK, YPG ja PYD harusid näeme pidevalt Stockholmi tänavatel. Oleme andnud Rootsi peaministrile nimekirja 120 terroristist, keda soovime, et nad Türgile üle annaksid. Peaminister on tore inimene, aga nad pole neid terroriste üle andnud.

Niinistö sõitis juba Türki juba eile. Töövisiidi esimesel päeval tutvuti Türgi maavärina purustustega riigi kaguosas.

Koos Niinistöga on kaasas ka välisminister Pekka Haavisto. Haavisto kohtus täna Türgi välisministri Mevlut Cavusogluga. Cavusoglu rääkis kohtumisest Twitteris.

Kommentaarid
(Külastatud 116 korda, 1 külastust täna)