Soomes algas koristajate ja kinnisvarahooldajate streik – seda on tunda rongides, laevadel ja tehastes

Alates eilsest neljapäevast, 16. märtsist streigib Soomes 2500 koristajat. Järgmisel nädalal on tulemas järjekordne streik. See hõlmaks 25 000 koristajat ja kinnisvarahooldajat. Streigi tagajärjed on laiaulatuslikud.

Koristajaid ja kinnisvarahooldajaid esindav Teenindustöötajate ametiühing (PAM) lükkas kolmapäeva õhtul riikliku lepitaja tehtud kokkuleppe ettepaneku tagasi.

Töövaidluse pooled on PAM ja tööandjaid esindav Kiinteistötyönantajat. Kokkuleppe ettepanek anti kolmapäeva pärastlõunal ja poolte vastused tulid kell 19.

Koristajate streik algas eile, neljapäeval ja kestab laupäevani. Streigivad 2500 koristajat. Seda võib näha näiteks rongides, laevades, bussides ja trammides. Streik hõlmab ka hotelle, tehaseid ja kontoreid.

Teenindustöötajate ametiühing ei võtnud kokkuleppe ettepanekut vastu, sest see oleks madalaimaid palku liiga vähe tõstnud.

Käesoleva kokkuleppe ettepaneku kohased tõusud ei oleks piisavalt parandanud pikka aega liiga kehvas olukorras olnud töötajate toimetulekut. Töö eest tuleb saada palka, mis võimaldab ka kinnisvarateeninduse valdkonnas hakkama saada, ütles PAM-i juht Rönni-Sällinen pressiteates.

Teine streik algab 23.–24. märtsil, kui enne seda kokkulepet ei saavutata. See hõlmab ligikaudu 25 000 koristajat ja kinnisvarahooldajat. Streigist jäetakse välja tapamajad, eriarstiabi kirurgiliste protseduuridega seotud puhastustööd ja energiatootmine.

PAM ja Kiinteistötyönantajat on alates jaanuarist pidanud läbirääkimisi valdkonna uue kollektiivlepingu sõlmimiseks. Valdkonna eelmine kollektiivleping lõppes veebruari lõpus.

Kommentaarid
(Külastatud 843 korda, 1 külastust täna)