Paisumas on USA-Hiina konflikt, mõlemad süüdistavad teineteist

Maailmas on paisumas kahe suure, USA ja Hiina konflikt. Mõlemad süüdistavad teineteist. USA on raevus, et Hiina sõlmis strateegilise liidu Venemaaga, Hiina omalt poolt süüdistab USA-d õli tulle valamises Ukrainas.

USA riikliku julgeolekunõukogu strateegilise kommunikatsiooni koordinaator John Kirby ütles teisipäeval toimunud briifingul Hiina presidendi Xi Jinpingi visiiti Venemaale kommenteerides, et USA ei pea Hiinat Ukraina konfliktis erapooletuks osapooleks.

Kirby heitis Hiinale ette, et Peking ei mõistnud Venemaa tegevust hukka, ei lõpetanud Venemaa nafta ja energia ostmist ning et Hiina Rahvavabariigi liider külastas Moskvat, kuid „ei rääkinud kordagi [Ukraina presidendi Volodõmõr] Zelenskiga”.

Hiina aga leiab, et USA peaks ümber hindama oma positsiooni Ukraina suhtes, mitte süüdistama Hiinat. Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Wang Wenbin ütles, et tema riik on alati nõudnud leppimist ja läbirääkimisi.

USA valitsus peab enne Hiina kritiseerimist ümber mõtlema oma tegevuse ja seisukoha Ukraina kriisi suhtes. Sellest teatas Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Wang Wenbin kolmapäevasel briifingul.

„Hiina on alati kutsunud üles leppimisele ja läbirääkimistele. USA ütleb, et Hiina seisukohta ei saa nimetada õiglaseks. Kas on õiglane tarnida lahinguväljale pidevalt relvi? Kas on õiglane pidevalt suurendada konflikti eskaleerumist? Kas on õiglane lasta kriisil haarata kogu maailm?” märkis ta.

„Soovitame Ameerika poolel hinnata oma rolli Ukraina küsimuses, pöörata kõrvale valelt teelt, et valada õli tulle ja lõpetada Hiina süüdistamine,” lõpetas Hiina välisministeeriumi esindaja.

Kommentaarid
(Külastatud 1,375 korda, 1 külastust täna)