Ootamatu areng: USA president avaldas Balti riikidele survet, et nad liiga palju Ukraina võidust ei räägiks

Läänes on muutunud toon seoses Ukraina võimaliku võiduga. Nüüd räägitakse rohkem vajadusest rahu sõlmida, mis vihjab, et Ukraina peab leppima teatud kaotustega.

USA presidendi Joe Bideni hiljutise Varssavi visiidi ajal avaldas ta Balti riikide juhtidele survet, et nad ei kutsuks enam üles Venemaad Ukrainas võitma, ütles vestlusega kursis olnud isik. See pani ametnikud kahtlema, kas Washington enam usub, et see on realistlik eesmärk, vahendab Wall Street Journal.

Ukraina lähedaste liitlaste seas Ida-Euroopas tuntakse muret mõnedes Lääne pealinnades esile kerkinud mõtete pärast, et Ukraina peaks mingil etapil valmistuma läbirääkimisteks Kremliga.

Nagu pakkus varem välja Prantsuse president Emmanuel Macron, ütles ka Biden eelmisel nädalal, et pärast seda, mida USA ja teiste lääneriikide ametnikud loodavad saavutada lahinguväljal kevadsuvises vastupealetungis, võib tekkida vajadus üle minna diplomaatiale. Euroopa kõrge ametnik ütles, et Ukraina Ida-Euroopa liitlased on ettevaatlikud suuremate Lääne pealinnade koordineeritud surve suhtes, et pehmendada Zelenskit läbirääkimisi alustama.

Neljapäeval enne Washingtoni sõitmist parlamendis peetud kõnes kordas Saksa liidukantsler Olaf Scholz president Bideni varasemat avaldust ja ütles, et õiglast rahu ei saa olla, kui see tähendab sisuliselt Ukraina alistumist Kremlile.

Samas lisas kantsler, et Saksamaa ja tema partnerid töötavad selle nimel, et anda julgeolekugarantiid, mis võiksid aidata saavutada õiglast rahu Ukraina tingimustel. „Sellised julgeolekugarantiid eeldavad, et Ukraina suudab end selles sõjas edukalt kaitsta,” ütles ta.

Kohtumine toimus rohkem kui kuu pärast seda, kui USA ja Saksamaa leppisid kokku saata Ukrainasse kümneid kaasaegseid lahingutanke, et saada lahinguväljale Lääne abi, kui Ukraina ja Venemaa valmistuvad uuteks pealetungideks.

USA saadab Ukrainasse 31 tanki M1 Abrams, samal ajal kui Saksamaa teatas jaanuaris, et annab 14 peamist lahingutanki Leopard 2, ning lubas eelmisel kuul veel neli. Saksamaa teatas ka, et lubab teistel Euroopa riikidel tarnida veel kümneid Saksamaal toodetud tanke.

Kommentaarid
(Külastatud 2,924 korda, 1 külastust täna)