Nii palju teenivad täna streiki alustanud Soome vedurijuhid

Vedurijuhtide keskmine kuupalk on viimase viie aastaga tõusnud 339 euro võrra. Keskmiselt teenib vedurijuht 5106 eurot kuus.

Iltalehti küsis vedurijuhtide palgainfot teenindusvaldkonna tööandjate organisatsioonilt Palta.

Palta on mitu nädalat kestnud vedurijuhtide kollektiivlepingu vaidluses tööandja pooleks. Raudteeliit RAU lükkas tagasi Paltaga saavutatud läbirääkimiste tulemuse, mis lubas juba streikide ärajätmist. Tagasilükkamise tõttu koputab juba järgmine streik uksele.

Palta palgaandmete järgi on vedurijuhtide palk alates 2018. aastast igal aastal tõusnud. Suurim hüpe toimus eelmisel aastal, kui keskmine palk tõusis 152 euro võrra. Soome statistikaamet vedurijuhtide palkasid ei avalda, kuna valdkonnas on vaid üks arvestatav tööandja ehk VR.

Veebruaris teatas RAU, et osapooltel on palgatõusude taseme ja struktuuri osas eriarvamusi. Nüüd aga nentis RAU esimees Tero Palomäki, et palk ei ole kollektiivlepingu kõige raskem osa.

„Palgad on need, mis nad on, ja me mõistame seda,” ütles Palomäki Iltalehtile.

RAU hinnangul puudutavad suurimad probleemid perepuhkust ja vahetustega tööd. Palta räägib, et esitles ulatuslikku tööheaolu projekti, mille abil saaks tööl toimetulekut edendada. RAU aga ettepanekut vastu ei võtnud.

Palta teatas pressiteates, et on pettunud, et RAU neljapäeval esitatud läbirääkimiste ettepaneku tagasi lükkas. Tööandja hinnangul püüab RAU saada ühele personaligrupile ehk neile, kellele kehtib vedurijuhtide kollektiivleping, parema kollektiivlepingu kui teistele raudteesektori töötajatele.

Kommentaarid
(Külastatud 18,134 korda, 1 külastust täna)