Erakordne juhtum: üle Soome lendas väljastpoolt Päikesesüsteemi tulnud taevakeha

Eelmise, 2022. aasta oktoobris üle Soome lennanud tulekera oli väljastpoolt Päikesesüsteemi pärit haruldane objekt. Sellest annab teada Soome astronoomiaühingu Ursa välja antud ajakiri Tähdet ja avaruus.

See räägib langevast tähest, mis lendas üle taeva 23. oktoobri õhtul kell 22.38. See oli heledam kui Veenus ja äratas tähevaatlejate tähelepanu oma pika kestusega. Tavaliselt kestavad langevad tähed vaid vähem kui sekundist paari sekundini. See langev täht oli aga taevas nähtav üle viie sekundi.

Ursa tulekerade töögrupi analüütiku Jaakko Visuri sõnul näitasid arvutused, et tegemist oli selgelt tähtedevahelise taevakehaga.

Sel hetkel kallati kohvitassid suust mööda, ütleb Visuri.

Teadaolevalt on varasematest aastakümnetest usaldusväärselt teada vaid kaks Maad tabanud tähtedevahelist objekti. Soomes vaadeldud tulekera oleks seega kolmas. Haruldust lisab see, et see on nüüd esimene tähtedevaheline meteoor, mis on saanud kinnitust tähevaatlejate kaamerajaamade abil.

Vaatlusandmed saadeti Soomest ka Barcelonas tegutsevale teadlaste grupile, kes jõudsid samale järeldusele.

Visuri sõnul oli tulekera trajektoori madalaim punkt 112 kilomeetril, mis tähendab, et see lendas virmalistega samal kõrgusel. Tükk kaalus umbes kilogrammi ja selle läbimõõt oli alla 10 sentimeetri. Selle materjal oli kivitaoline või raskem, vahendab Yle.

Kommentaarid
(Külastatud 10,035 korda, 1 külastust täna)