Enam kui miljonit Soome kodu ähvardab uus sundmaks

Soome Kinnisvaraliidu hinnangul ähvardab märtsi keskel toimuv Euroopa parlamendi hääletus energiatõhususe direktiivi üle sundida Soome korterelamustes ja ühepereelamutes kümne aasta jooksul kapitaalremonti tegema.

Kinnisvaraliidu (Kiinteistöliitto) teates seisab, et kui direktiiv rakendub praegu parlamendile pakutud kujul, tuleb 31. detsembriks 2032 uutele energiatõhususnõuetele vastavat remonti teha ligikaudu 1,5 miljoni eluaseme puhul, millest ligi 570 000 on ühepereelamud, vahendab Iltalehti.

Hoonete soojapidavuse parandamine tähendab fassaadi renoveerimist või küttesüsteemi muutmist.

Kinnisvaraliit prognoosib, et kogu hoonefondi remondikulud oleksid 2032. aasta lõpuks ligikaudu 21 miljardit ehk ligikaudu 2,1 miljardit eurot aastas.

Kui energiatõhususe direktiiv rakendatakse esitatud kujul, tekitab see Soome majapidamistele suuri väljakutseid. Üha suurem hulk majapidamisi ja korteriühistuid on juba praegu raskustes remondi rahastamisega. Energiatõhususe tõstmine muudest elamute remondivajadustest eraldiseisvalt on kulukas ja pole tõhus viis heitkoguste vähendamiseks. Remondikohustus kehtib ka neile elamutele, mida ei võeta kasutusse. See on raha ja materiaalsete ressursside raiskamine, ütleb Kinnisvaraliidu tegevjuht Harri Hiltunen pressiteate vahendusel.

Koduomanike liidu (Omakotiliitto) andmetel tuleks direktiivis teha muudatusi, et see oleks kooskõlas EL-i seatud kliimaeesmärkidega, aga ka üldiselt aktsepteeritav ja reaalselt rakendatav.

„Nüüd on ülioluline, et otsuste tegemisel arvestataks sundrenoveerimisnõuete tehniliste ja majanduslike aspektidega, mitte ei aetaks inimesi rahahädasse,” ütles Koduomanike liidu tegevdirektor Marju Silander.

Kommentaarid
(Külastatud 5,026 korda, 1 külastust täna)