Dokument paljastab: Kremli salaplaan seoses Moldovaga

Venemaal on konkreetne plaan Moldova iseseisvuse õõnestamiseks. Plaan selgub dokumendist, mille sai kätte Rootsi väljaanne Expressen. Dokumendi lekitas ajalehele Kremli ametnik.

Venemaa on juba mitu aastat avaldanud Moldovale tugevat hübriidset mõju. Dokument näitab, et riigil on Moldova suhtes selged ja konkreetsed eesmärgid. Putin soovib, et need realiseeruksid 2025. aastaks.

Plaan on viis lehekülge pikk ja kirjeldab, kuidas Moldova iseseisvus lammutatakse. Plaani kohaselt on Venemaa eesmärk peatada, seista vastu ja külmutada Moldova koostöö EL-i, NATO ja naaberriigi Rumeeniaga. Rumeenia on nii ELi kui ka NATO liige

Venemaa soovib võita enda poole Moldova poliitilise eliidi, tugevdada Vene õigeusu kiriku positsiooni riigis ja säilitada Moldova sõltuvust Vene gaasist.

Dokumendis loetletakse selgelt, kuidas eesmärk on saada Moldova otsustusorganitesse rohkem venemeelseid poliitikuid, õhutada riigi poliitilises ja majanduslikus eliidis Venemaa-meelseid meeleolusid, püüda takistada Moldova koostööd NATO-ga ning seista vastu „Rumeenia laienemispoliitikale” Moldovas.

Lisaks püüab Venemaa relvajõudude ja õiguskaitseorganite kaudu suurendada „sõjalis-poliitilist koostööd” Moldovaga.

Moldova peaminister Dorin Recean kommenteeris Expressenile, et president Vladimir Putini kavatsus on, et Moldova kaotaks oma välispoliitilise suveräänsuse.

Moldova on üks Euroopa vaesemaid riike. Sellel on pikk piir Ukrainaga ja Venemaa on avaldanud riigile üha võimsamat hübriidset mõju. Moldova ja Ukraina piiril asub Transnistria piirkond, mis on väga venemeelne.

Transnistrias on võimul separatistlik valitsus, mis on tugevalt Venemaa poole kaldu. Kuid Ukraina sõja ajal pole administratsioon avalikult toetanud Venemaa tegevust ega loonud suhteid Luhanski või Donetski nukuvabariikidega. Venemaal on Transnistrias mõned sõdurid ja relvad.

Expresseni artikkel Putini plaanidest on osa laiemast rahvusvahelise meedia koostööst, kuhu kuuluvad näiteks Ameerika Yahoo News, Ukraina Kyiv Independent, Moldova Rise Moldova ja Saksa ajaleht Süddeutsche Zeitung.

Veebruaris said väljaanded kätte samalaadsed dokumendid, mis kirjeldasid Venemaa ambitsioone võtta Valgevene täielikult oma kontrolli alla. Valgevene diktaator Aleksandr Lukašenka kommenteeris kõnealust dokumenti isegi ajalehele. Ta ütles, et selline asi võib tõesti olemas olla.

Kommentaarid
(Külastatud 1,645 korda, 1 külastust täna)