Ungari peaminister pani Bideni paika: Ainult Trump suudab rahu vahendada

Ungari parempoolsete vaadetega peaminister Viktor Orban rikkus tänase kolmapäevase kohtumise Varssavis president Joe Bideni ja teiste Bukarest 9 grupi liidritega, kui väitis, et Donald Trump on ainus inimene, kes suudab Vladimir Putiniga rahu vahendada.

Orban on ajanud Ukraina sõjas oma joont, süüdistades Euroopa Liitu konflikti pikendamise eest ja öeldes oktoobris, et ainult USA endine president Donald Trump suudab ukrainlaste ja venelaste vahel läbirääkimisi pidada konflikti lõpetamiseks, vahendab Daily Mail.

„See kõlab jõhkralt, kuid rahu lootus kannab Donald Trumpi nime,” ütles Orban toona, väites, et Biden ei olnud selle ameti jaoks õige mees, sest ta on „läinud liiga kaugele”, öeldes Venemaa presidendi Vladimir Putini kohta „sõjakurjategija”.

Kolmapäeva pärastlõunasel kohtumisel presidendilossis esindas Ungarit riigi president Katalin Novák, kes on ühtlasi ka Orbani parempoolse Fideszi partei liige.

Enne kohtumist nimetas Biden Putini otsust lahkuda uuest START-i tuumarelvastuse lepingust „suureks veaks” ja lubas „kaitsta NATO iga tolli”, kui diplomaatilised pinged Washingtoni ja Moskva vahel veelgi süvenevad.

Bukarest 9 grupi juhtidega ümarlaua taga istunud Biden nimetas Putinit sarkastiliselt „sõbraks”.

„Iroonia on see, et üks viimaseid vestlusi, mis mul meie sõbraga Venemaal oli, oli see, et te küsite pidevalt NATO Soometumise kohta, te saate Soome NATOstumise,” ütles Biden.

Nii Soome kui ka Rootsi on NATO-ga ühinemise protsessis.

„NATO idatiivana, meie kollektiivkaitse rindejoone lähedal, teavad paljud teist paremini kui keegi teine, mis selles konfliktis kaalul on. Mitte ainult vaba Ukraina, vaid demokraatiate vabadus kogu Euroopas ja kogu maailmas,” ütles Biden Bukarest 9 liidritele.

Biden vandus, et USA kaitseb „NATO sõna otseses mõttes iga tolli, iga tolli”.

„See, mis sõna otseses mõttes on kaalul, ei ole ainult Ukraina, vaid vabadus,” kordas ta hiljem oma sõnavõtus. „Mõte, et üle 100 000 väelase tungib teise riiki. Pärast Teist maailmasõda pole midagi sellist juhtunud.”

Biden märkis, et alates aasta tagusest ajast on asjad radikaalselt muutunud. „Peame tagama, et muudaksime selle tagasi,” ütles ta.

Kommentaarid
(Külastatud 940 korda, 1 külastust täna)