Ukraina sõda läheb käesoleval aasta Saksamaale maksma 160 miljardit eurot

Saksa Tööstus- ja Kaubanduskodade (DIHK) juhataja sõnul läheb Ukraina sõda käesoleva aasta lõpuks Saksamaa majandusele maksma umbes 160 miljardit eurot ehk umbes 4 protsenti sisemajanduse kogutoodangust, kaotades aasta lõpuks väärtuses.

See tähendab, et SKT elaniku kohta on Euroopa suurimas majanduses 2000 eurot madalam kui muidu oleks olnud, ütles DIHK juht Peter Adrian väljaandele Rheinische Post.

Tööstus moodustab Saksamaal majandusest suurema osa kui paljudes teistes riikides ning see sektor on suures osas energiamahukas, mis tähendab, et Saksamaa ettevõtteid on eriti rängalt tabanud energiahindade tõus, mis eelmisel aastal saavutas rekordkõrgused Euroopas, vahendab Reuters.

Saksamaa tööstus maksab 2023. aastal energia eest umbes 40 protsenti rohkem kui 2021. aastal enne kriisi, mille vallandas Venemaa sissetung Ukrainasse mullu 24. veebruaril, teatas Allianz Trade’i eelmisel kuul tehtud uuring.

„2023. ja 2024. aasta kasvuväljavaade on seetõttu Saksamaal madalam kui paljudes teistes riikides,” ütles Adrian ja lisas, et nii oli ka eelmisel aastal.

Saksamaal, kus aastakümneid tugineti suhteliselt odavale Venemaa torugaasile, on nüüd eriti kõrged energiahinnad võrreldes USA-ga, millel on oma maagaasivarud, samas kui Prantsusmaal on ohtralt tuumaenergiat.

„Gaasi hind on umbes kolm-viis korda kõrgem kui USA-s,” ütles Adrian ja lisas, et elekter on Saksamaal neli korda kallim kui Prantsusmaal.

Kommentaarid
(Külastatud 242 korda, 1 külastust täna)