Soome toetab Ukraina viljasaadetisi 5 miljoni euroga

Soome toetab Maailma Toiduprogrammi WFP Musta mere teraviljalepingu elluviimisel 5 miljoni euroga. WFP ostab Soome toel Ukrainast teravilja ja viib seda toidukriisi käes kannatavatesse Aafrika riikidesse.

Tänu Musta mere teraviljaleppele saab ajavahemikus juunist 2022 kuni jaanuarini 2023 Ukrainast maailma vedada üle 18 miljoni tonni teravilja ja toiduaineid. Suurem osa (65%) Ukraina nisust ja umbes pool maisist eksporditi arengumaadesse.

Teravilja transport võimaldab ka Maailma Toiduprogrammil WFP toimetada humanitaarabi toidukriisist kõige enam mõjutatud riikidesse. WFP ostab Soome toel Ukrainast teravilja, mida jahvatab, impordib ja transpordib näiteks Aafrika idaossa ehk nn Sarve.

„Soome toetab WFP kaudu nii Ukrainat kui ka riisipuuduse käes vaevlevaid riike. Ukraina saab vajaliku tulu teraviljast ning teraviljapuuduse ja kõrgete hindade käes vaevlevad riigid teravilja, mida nad hädasti vajavad,“ ütles arengukoostöö- ja väliskaubandusminister Ville Skinnari.

Musta mere teraviljalepingu elluviimine avaldab stabiliseerivat mõju ka ülemaailmsetele toiduainete hindadele.

Soome toetas ka eelmisel aastal Musta mere teraviljalepingu täitmist, rahastades Ukrainast Somaaliasse suunduvat viljavedu.

Kommentaarid
(Külastatud 139 korda, 1 külastust täna)