Soome tehnoloogiasektoris sündis kokkulepe: palgad tõusevad kahel järjestikusel aastal kokku 7 protsenti

Soome tehnoloogiasektori ametiühingu Teollisuusliitto juhatus kinnitas tehnoloogiatööstuse kollektiivläbirääkimiste tulemuse. Samal ajal saadi lepinguline lahendus ka keemiatööstusele.

Täna pühapäeval, 5. veebruaril teatati, et tehnoloogiatööstuse tööandjad aktsepteerisid Soome Teollisuusliitto´ga peetud läbirääkimiste tulemust, vahendab MTV.

Töötajaid esindava Teollisuusliitto juhatus arutas läbirääkimiste tulemust alates kella 13-st. Ametiühing teatas oma otsusest tavapärasel pressikonverentsil kell 16. Seal ütles Teollisuusliitto juhatus, et nõustus tehnoloogiatööstuse läbirääkimiste tulemusega.

Palgasaajate organisatsiooni Teollisuusliitto esimees Riku Aalto kirjeldas pressikonverentsil protsessi kui pikka algust ja läbirääkimisi mõistlikult keerulistena. Ta ütles, et on oluline, et lepingu sisus jõuti kokkuleppele.

Teollisuusliitto teatel on lepinguline lahendus kaheks aastaks ja selle kuluefekt on kokku 7,0 protsenti. Aalto peab saavutatud lahendust mõistlikuks.

Selle lepingulise lahendusega ei saa Aalto väitel kaotatud ostujõudu veel tagasi saada, kuid see katkestab vaesumise spiraali ja loob väljavaate tulutaseme tugevnemisele. Lepingu aktsepteerimist mõjutas lepingu vorm, mis tagab kõigile töötajatele praktiliselt ühesuguse palgatõusu.

Tänavusel, 2023. aastal tõusevad palgad üldise tõusu ja 400 euro suuruse ühekordse väljamaksega 3,5 protsenti. 2023. aasta lepingu kuluefekt on seega 4,5 protsenti. 2024. aastal tõusevad palgad üldise tõusuga 2,0 protsenti ja tööandja poolt jaotatud järelmaksuna 0,5 protsenti. 2024. aasta lepingu kuluefekt on seega 2,5 protsenti.

Lisaks tehnoloogiatööstuse töötajate kollektiivlepingule kinnitas Teollisuusliitto juhatus ka kolm keemiatööstuse lepinguliste sektorite kollektiivlepingut. Kollektiivlepingud loodi põhikeemiatööstuses, plasttoodete tööstuses ja keemiatoodete tööstuses, samuti nafta-, maagaasi- ja naftakeemiatööstuses.

Uued keemiatööstuse kollektiivlepingud on kaheaastased ja kehtivad kuni 31. detsembrini 2024. Iga lepingu kulumõju on kokku 7,0 protsenti.

Kokku töötab lepingute raames ligikaudu 13 000 tööstusharu töötajat. Tööandja poolt lepingus esindab Kemianteollisuus ry. Kollektiivlepingute loomisega teatab Teollisuusliitto, et tühistab viivitamatult kõik keemiatööstuse lepinguliste sektoritega seotud streigid.

Kommentaarid
(Külastatud 348 korda, 1 külastust täna)