Kassitoidu vahetamine – kuidas seda õigesti teha?

Uue kassitoidu tutvustamine võib mõnele kassipidajale hirmu tekitada, eriti kui nende kassipojad on kiuslikud sööjad. See on peamiselt seotud kassi vastumeelsusega uue toiduga leppida või, mis veelgi hullem, kõrvalmõjudega nagu kõhulahtisus või oksendamine, mis võivad tekkida, kui toitu liiga järsult muuta. Kuid kui tegemist on kassi vastumeelsusega, siis juba kassipoegadel tekib kiindumus ühe toidumaitse vastu, seega on väga oluline pakkuda erinevaid, lemmikloomale kohandatud toite. Ilma selleta võib teie kassi toitumise muutmine hilisematel aastatel nõuda rohkem kannatlikkust. Hea lemmikloomapood pakub kindlasti piisavat kassitoidu valikut igale hooldajale.

Kuidas siis muuta oma kassi toidu vahetamine nauditavaks ja suhteliselt lihtsaks? Viime teid kurssi kõige olulisema teabega kassi toidu muutmise kohta.

Kassitoidu muutmine

Uue kassitoidu kasutuselevõtt võib olla tingitud tervislikest vajadustest või olla tingitud soovist parandada oma lemmiku toitumist, st ka toitumisviisi muutmisest, nt kuivtoidu asemel märjale toidule või halva kvaliteediga toidult kõrge lihasisaldusega ja tervislikule toidule.

Halbade toitude söötmine võib negatiivselt mõjutada kogu kassi organismi toimimist ja hilisemas staadiumis põhjustada kroonilisi haigusi nagu gastriit või muud seedetrakti haigused. Eksperdid soovitavad lõpuks minna üle kassi toitmisele märja toiduga või, kui hooldajal ei ole seda võimalust, sööta head kuivtoitu, mis ei sisalda teravilja või sisaldab minimaalselt teravilja. Lemmikloomapood pakub laias valikus teraviljavaba toitu.

Tuleb siiski märkida, et nii nagu on hea mõte pakkuda oma kassile uue toidu maitset ja tutvustada seda, ei ole ka hea mõte seda liiga tihti teha! Kassid on loomad, kelle jaoks tähendab kassitoit üsna püsivat tüüpi toitu, neil puudub vajadus või kohanemine pidevaks muutuseks. Uue toidu kasutuselevõtt teie kassil peaks juhinduma olukordadest:

– soov kassi paremaks ja tervislikumaks toitumiseks, st hea toidu andmine kassile

– vajadus muuta kassi dieeti allergia või haiguse tõttu

– üleminek kuivtoidult märgtoidule

Kas on võimalik oma kassi üle viia märgtoidule?

Muidugi saate! Veelgi enam, te peaksite. Märgtoit on teie kassile palju tervislikum ja kasulikum kui kuivtoit. See on tingitud niiske toitude suurest niiskusesisaldusest, nende väiksema töötlemise astmega ja asjaolust, et need sisaldavad enamasti rohkem liha ja vähem või üldse mitte teravilja. Selline toit ei koorma seedetrakti liialt ning kassid seedivad ja omastavad seda paremini. Kõrgel liha- ja märgtoitude söötmisel on positiivne mõju kassi seisundile, karvkatte seisundile, energiale ja heaolule. Vahetatava koostisaine tüüp mõjutab protsessi kestust ja kulgu.

Kuidas ma saan oma kassi toitu õigesti vahetada?

Kõige olulisem reegel on muuta oma kassi toitumist järk-järgult. Igal toidutüübil on veidi erinevad omadused ja seetõttu seedib see erinevalt ja erineval ajal. Kassi organism peaks kassitoidu muutusega kohanema ettevaatlikult, et ta reageeriks muutustele. Selline üleminek kestab tavaliselt üks kuni kaks nädalat, kui minnakse üle kuivtoidult märja toidule. Üleminek sama tüüpi toidult teisele kaubamärgile või maitsele võtab aega kolm kuni seitse päeva.

Selleks, et näha, kuidas uus toit konkreetse kassi jaoks toimib, tuleks seda anda vähemalt kuu aega. Kui kassi allergia muudab tema toitumist, on vaja säilitada ühte tüüpi toitu kuni umbes 10 nädalat.

Toidumargi või -maitse muutmine sama toidutüübi piires

See on kindlasti lihtsam üleminek, mida ka kassid mõistlikult hästi taluvad. Segage olemasolevat toitu uue toiduga nii, et uue toidu ja vana toidu suhe on umbes 10:90. Suurendage uue toidu kogust segus iga järgneva päevaga. Te ei pruugi märgata suuremaid sümptomeid oma kassi seedesüsteemis enne 2. – 3. päeva pärast uue toidu kasutuselevõttu. Kui teie kass reageerib üleminekule endiselt hästi, võite ettevaatlikult suurendada lisatud kassitoidu kogust.

Kasside üleminek kuivtoidult märgtoidule

Siinkohal nõuavad toidumuutused hooldajalt tavaliselt rohkem kannatlikkust. Kuivatoidule on enamasti lisatud teravilja, täiteaineid ja lõhna- ja maitseaineid, mis võivad kassidele sõltuvust tekitada. Selle tagajärjel muutub märg toit esimestel hetkedel kassi jaoks vähem silmapaistvaks, maitsvaks ja ebameeldivaks. Kuivalt toidult märja toidu kasutamisele üleminekul on tavaliselt vaja kasutada lõhna- ja maitseaineid, millest kirjutame allpool. Siinkohal on samuti oluline tutvustada uut toitu, mida pakub lemmikloomapood – aeglasemas tempos ja jälgida oma lemmiklooma rohkem. Esimestel päevadel võib esineda paistetust, kõhulahtisust ja ebamugavustunnet kassi kõhus.

Selline üleminek toimib kõige paremini kahes etapis. Esimene hõlmab olemasoleva kuivtoidu vahetamist samuti kuiva toidu vastu, kuid ilma teraviljata ja võimalikult suure lihasisaldusega – see üleminek toimub vastavalt eespool toodud juhistele. Sellist toitu soovitatakse seejärel segada vähese veega, et seda pehmendada. Järgmine etapp on piiravam. Kuiv kassitoit tuleb kodust välja viia, et kass ei saaks selle lõhna tunda. Me kinnitame teile – kassid haistavad kuiva toitu isegi suletud kapis ja siis nad ei proovi märga toitu! Järgnevalt andke märga kassitoitu, millel on suur lõhna intensiivsus. Siinkohal sobivad hästi toidud, milles on üsna palju tarretist või kastet. Kui kass on märja toidu vastu võtnud, võib kasutusele võtta kvaliteetse, suure rasvasisaldusega märja kassitoidu  – vastavalt eespool kirjeldatud üleminekule sama kassitoidutüübi piires.

Kass ei taha uut toitu süüa?

Tegelikult ei ole see üllatav. Kasside loomuses on vastumeelsus uute toitude proovimisel, see on nende viis vältida mürgistusi. Kui kassipoeg ei ole noorest east alates kogenud toidutüüpide vahetust, võib kassitoit ja selle maitsmise vastumeelsus olla täiskasvanud kassidel veelgi suurem. Me peaksime siis meeles pidama, et see ei ole kassi pahatahtlik käitumine, vaid tegelikult on kassil probleemiks harjumatus.

Kuid võite olla kindel, et teie kassi on võimalik sellest etapist läbi aidata. Uuele toidule saab lisada maitset:

– lisades lõheõli või muud kalaõli, mida kass eelistab.

– spirulina puistamine üle kausi uue toiduga

– lisades kassitoidule veidi vett

– piserdada kassitoitu lemmikloomapoes saadaolevate spetsiaalsete kassisuppidega

– puista märja kassitoidu peale riivitud kuivtoitu.

Kõiki neid tooteid saate lemmikloomapoest.

Premeerige oma kassi iga kord, kui ta uut toitu proovib, silitades seda või andes talle suulist kiitust.

(Külastatud 575 korda, 1 külastust täna)