Hiina avaldab Euroopale survet, et ei taotletaks Ukraina võitu

Pekingi kõrge saadik EL-i juures seadis täna kolmapäeval, 8. veebruaril Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenski võimaliku Brüsselisse saabumise eel kahtluse alla Lääne üleskutse aidata Ukrainal saavutada „täielik võit”.

Hiina suursaadik Euroopa Liidus Fu Cong kritiseeris samuti blokki Taiwani suhtes võetud kohustuste „kadumise” pärast, hoiatades „EL-i institutsioonide kõrgeid ametnikke”, et nad lõpetaksid omaette omavalitsusega saare külastamise, vahendab Politico.

Fu provokatiivsed kommentaarid Ukraina ja Taiwani kohta, mis on kaks kõige tundlikumat geopoliitilist vaidlust Hiina ja Lääne vahel, tulevad ajal, mil Hiina president Xi Jinping plaanib Venemaa valitsuse sõnul reisi Moskvasse.

Fu ütles, et Venemaa-Ukraina „konflikt” oli vaid „vältimatu” kõneaine, kuid Pekingil on muidu Moskvaga mitmetahuline „traditsiooniline sõprus”.

„Ausalt öeldes oleme üsna mures selle konflikti võimaliku eskaleerumise pärast,” ütles Fu Brüsselis Euroopa poliitikakeskuse korraldatud üritusel. „Ja me ei usu, et ainult relvade saatmine lahendab probleemi.”

„Oleme üsna mures inimeste pärast, kes räägivad lahinguväljal täielikust võidust. Usume, et õige koht oleks läbirääkimiste laua taga,” lisas Fu.

Tema märkused tulid samal päeval, kui Zelenski külastas Londonit, mis on tema esimene reis Lääne-Euroopasse pärast seda, kui Venemaa peaaegu aasta tagasi oma täiemahulist sissetungi alustas. Politico teatas, et Zelenski – kelle abide sõnul pole Xi kunagi tema kõnedele vastanud, samal ajal kui Hiina liider on viimase aasta jooksul Putiniga korduvalt kohtunud või talle helistanud – plaanis ka neljapäeval visiiti Brüsselisse, enne kui ELi segane teabevahetus reisi kahtluse alla seadis.

Fu lükkas ümber ka võrdluse Ukraina ja Taiwani vahel, keda mõlemat ähvardab tuumarelvaga naabri sõjaline oht.

„Ma pean kohe ütlema, et Ukraina kriis ja Taiwani küsimus on kaks täiesti erinevat asja. Ukraina on iseseisev riik ja Taiwan on osa Hiinast,” ütles ta. „Seega pole nende kahe probleemi vahel võrreldavust.”

Seejärel kritiseeris ta seda, kuidas EL Taiwani küsimusega tegeleb.

„Tänapäeval näeme, et need põhikohustused on mõnevõrra kadunud. Näeme, et Taiwani külastavad ka parlamendi liikmed ja ka ELi institutsioonide kõrged ametnikud,“ ütles ta.

Euroopa Komisjon ei ole oma ametnike Taiwani visiidi üksikasju avaldanud.

Kui EL sõlmib Taiwaniga investeerimislepingu, siis Fu sõnul muudab see ELi-Hiina suhteid „põhimõtteliselt … või kõigutab vundamenti. See on nii tõsine asi.”

Kommentaarid
(Külastatud 6,493 korda, 1 külastust täna)