USA luure: Venemaa on tõenäoliselt hõivanud linna Ukraina idaosas

USA luure andmetele tuginev mõttekoda Institute for the Study of War (ISW) leiab, et Vene väed vallutasid Soledari linna tõenäoliselt kolmapäeval, 11. jaanuaril.

Tõenäoliselt ei viita aga linna hõivamine ISW hinnangul sellele, et venelased suudaksid kohe Bahmuti linna sisse piirata.

ISW poolt 11. ja 12. jaanuaril kogutud georuumilised andmed näitavad, et Vene väed kontrollivad tõenäoliselt suuremat osa Soledarist või isegi kogu linnast. ISW teatel viitab kogu olemasolev informatsioon sellele, et Ukraina väed pole Soledaris enam suutelised organiseeritud kaitseks. Ukraina võimud aga on sellele vastu vaielnud väitel, et lahingud linna pärast veel käivad.

Vene sõjablogijad avaldasid neljapäeval kaadreid Wagneri palgasõduritest, kes Soledaris vabalt jalutavad. Venemaa kaitseministeerium ei ole kinnitanud, et Vene väed on Soledari vallutanud, kuid Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov õnnitles vägesid eduka pealetungioperatsiooni puhul piirkonnas.

ISW hinnangul on Venemaa aga liialdanud Soledari tähtsusega, mis on parimal juhul vaid taktikaline „Pyrrhose võit”.

Mõttekoja hinnangul ei paranda linna vallutamine lähiajal Vene vägede võimalusi Bahmuti linna piiramiseks. ISW teatel võivad venelased jätkata ägedaid rünnakuid Bahmutis, kuid vägede nõrgenenud võitlusvõime tõttu rünnakud märkimisväärseid tulemusi ei anna.

Kommentaarid
(Külastatud 952 korda, 1 külastust täna)