USA luure: Vene sõjalise juhtkonna vahetus võib tähendada uut suurt pealetungi

Kindral Valeri Gerassimovi määramine Venemaa vägede juhatajaks Ukrainas võib olla märk otsustava suurpealetungi kavandamisest. Nii hindab USA luure andmetele tuginev mõttekoda Institute for the Study of War.

Venemaa kaitseministeerium põhjendas oma ametlikus teadaandes Gerassimovi ametisse nimetamist sellega, et temaga loodetakse parandada sõjalist juhtimist ja kiirendada sõjalisi operatsioone Ukrainas. Samuti ootab kaitseministeerium, et Gerassimov parandaks Vene vägede koostööd.

ISW analüüsib, et Gerassimovi ametisse nimetamine edendab kahte asja, mida Kreml soovib. Kaitseministeeriumi teade näib paika pidavat ehk Kreml tahab paremat juhtimist. ISW info kohaselt kuulutab just see otsustava suurrünnaku kavandamist.

ISW on juba hinnanud, et Venemaa näib valmistuvat suurrünnakuks. Võimalik, et see juhtub Luhanski oblastis, kuid halvimal juhul ründab Venemaa Valgevene kaudu Põhja-Ukrainat.

Lisaks tugevdab Gerassimovi ametisse nimetamine kaitseministeeriumi ja kaitseväe positsiooni mõjukate silovikkide, nagu Wagneri palgaarmee juhi Jevgeni Prigožini ja sõjablogijate vastu.

ISW usub, et Vladimir Putin nõrgendas teadlikult silovikkide mõju, tõrjudes välja Sergei Surovikini, kes juhtis Ukraina vägesid vaid kolm kuud ja on Prigožiniga heades suhetes. See saadab ka Prigožinile sõnumi, et ta peaks oma kriitikat relvajõudude suhtes leevendama.

Kommentaarid
(Külastatud 853 korda, 1 külastust täna)