Türgi presidendi esindaja: Rootsi peab lõpetama koheselt viha õhutamise

Rootsi peab viivitamatult tegutsema, et hoida ära viha õhutavad Türgi-vastased provokatsioonid ja võidelda nende vastu, kes on sihikule võtnud islami.

Rootsi võimud ei saa varjuda selliste vabanduste taha nagu sõna- ja kogunemisvabadus, märkis sotsiaalmeedias Türgi presidendi büroo kommunikatsioonijuht Fahrettin Altun.

Altun lisas, et niinimetatud meeleavaldajad pole muud kui provokaatorid, kes on otsustanud türklaste ja islami vastu vihkamise seemet külvata. Rootsi ametivõimud peavad mõistma, et terrorirühmitused püüavad takistada Rootsi liitumist NATOga, mürgitades Rootsi suhteid Türgiga.

„Protest” Türgi saatkonna ees Rootsis on selgelt järjekordne näide terrorirühmituse PKK organiseeritud propagandategevusest. See tõestab, et Türgil on õigus nõudes, et Rootsi teeks enne NATOga liitumist Türgiga koostööd terrorismi vallas.

Altun märgib, et PKK on aastaid Euroopa riikides vabalt ringi rännanud, värvanud inimesi ja kogunud raha terroristlikuks tegevuseks, et võidelda Türgi riigi vastu. Samuti levitasid nad sõnavabaduse nimel Türgi-vastast propagandat Euroopa pealinnades.

Euroopa valitsustel on viimane aeg ärgata, et mõista PKK organiseeritud terroristliku tegevuse olemust eri riikides. Nad peavad selgelt eristama kurdide poliitilist aktiivsust ja PKK terroristlikku tegevust.

Türgi nõuab jätkuvalt, et Euroopa ja NATO liitlased peavad hoolima Türgi riiklikust julgeolekust ja terroriohtudest Türgi riigi vastu. Nad ei saa käsitleda nn proteste, nagu täna kavandatud, osana kogunemis- või sõnavabadusest.

„Hoiatame veel kord Rootsi ametivõime ja kutsume üles tagama meie saatkonna töötajate turvalisus. Samuti peavad nad uurima selle ürituse korraldajaid ning välja selgitama nende tõelised seosed ja eesmärgid meie riigi vastu,” märkis Altun.

Kui Rootsi võimud suhtuvad tõsiselt oma rahvuslikku julgeolekusse ja soovivad vastavalt NATO-ga liituda, peavad nad hoolima ka oma potentsiaalsete NATO liitlaste nagu Türgi julgeolekust. Seda pole liiga palju küsida. Välja arvatud juhul, kui nad tõesti ei hooli, märkis Altun.

Türgi on puutunud terrorismiga kokku rohkem kui neli aastakümmet. Euroopa on olnud Türgi riigi vastu suunatud terroritegevuse peamine kasvulava. See peab lõppema, kui mõni neist riikidest soovib meiega tõelist dialoogi ja viljakat suhet, edastas Türgi presidendi esindaja.

Kommentaarid
(Külastatud 267 korda, 1 külastust täna)