Täbar lugu: USA ei suutnud sundida Saksamaad saatma Ukrainasse tanke – mis nüüd saab?

USA ei suutnud sundida Saksamaad saatma Ukrainasse tanke Leopard, mida peetakse maailma parimateks. Selle asemel soovib Saksamaa, et USA saadaks Ukrainasse kõigepealt oma Abramsi tankid.

Kokkulepet ei saavutatud enne tänast kohtumist Saksamaal Ramsteinis, et arutada Ukrainasse saadetavat relva-abi.

Viimastel päevadel on Saksa ametnikud teatanud, et nad ei saada oma Leopardi tanke Ukrainasse ega luba seda teha ühelgi teisel riigil, kelle laos on Saksamaal toodetud tankid, välja arvatud juhul, kui USA nõustub saatma Ukrainasse oma tankid M1 Abrams. USA kaitseministeerium Pentagon on mitme kuu vältel teatanud, et seda ei ole kavatsust teha, arvestades Abramsi tankide ülalpidamise logistilisi kulusid, vahendab CNN.

„Meil ei õnnestu neid sundida,” ütles Bideni valitsuse kõrge ametnik neljapäeval CNN-ile, lisades, et sakslased nõuavad tanke tankide vastu ega kaalu muid pakkumisi, mida USA on teinud, et õhutada Berliini Leoparde saatma.

Tankide vastasseis tekkis keset palju suuremat arutelu USA ja tema Euroopa liitlaste vahel selle üle, kas saata Ukrainasse üha keerukamat relvastust, sealhulgas pikema tegevusraadiusega rakette, mis võimaldaksid Ukrainal tabada sihtmärke kuni 300 kilomeetri kaugusel.

Ühendkuningriik, Poola, Soome ja Balti riigid on kõik nõudnud, et NATO liikmesriigid annaksid Kiievile raskemat varustust ajal, mis nende arvates on sõja võtmepunkt. Nii Ukraina kui ka Venemaa näivad valmistuvat uuteks pealetungideks ning on märke, et Moskva võib ette valmistada täiendavat vägede mobiliseerimist.

Eelmisel nädalal avaldasid britid survet oma lääneliitlastele, kui nad teatasid, et saadavad Ukrainasse 14 oma Challengeri tanki. Kuid Saksamaa ja USA olid kolmapäeval endiselt oma tankide saatmise idee vastu.

Berliin tõmbas seejärel Bideni valitsuse veelgi sügavamale vastasseisu, vihjates, et nende tankide tarnimine sõltub sellest, kas USA teeb sama.

„Kui Ameerika otsustab saata Ukrainasse lahingutanke, muudab see Saksamaa olukorra lihtsamaks,” ütles Saksamaa asekantsler Robert Habeck teisipäeval Davosis Bloombergile.

Saksamaa kantsler Olaf Scholz, kellelt kolmapäeval Davosis küsiti Ukrainasse tankide tarnimise kohta, esitas sarnase mõtte, öeldes, et Saksamaa on „strateegiliselt seotud meie sõprade ja partneritega” ning et „me ei tee kunagi midagi ainult üksi, vaid koos teistega, eriti Ameerika Ühendriikidega.”

Lääne ametnik selgitas, et Scholzi jaoks on tankide küsimus „punane, punane, punane joon. Saksa tankid [võitlevad] taas Venemaaga. Moraalne küsimus. Ajaloolisest vaatenurgast arusaadav. Kui aga rääkida moraalsest koormast, siis soovin, et sakslased suhtuksid Poolasse paremini. Rääkimata Ukrainast. Kas Saksa tankid ei tapnud ukrainlasi ka 80 aastat tagasi? Nüüd saavad nad neid kaitsta Venemaa barbaarse agressiooni eest.”

Kommentaarid
(Külastatud 3,510 korda, 1 külastust täna)