Siseinfo: USA luure hoiatas enne Vene sissetungi Ukraina presidenti, et teda tahetakse tappa

USA luure keskagentuuri CIA direktor Bill Burns kohtus Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskiga salajasel reisil Kiievisse enne Venemaa sissetungi eelmisel aastal, et jagada uudiseid, mis näisid Ukraina liidrit üllatavat: venelased kavandasid tema mõrva.

Sel ajal, jaanuaris 2022 oli Zelenski tõrjunud ideed, et venelased korraldavad provotseerimata sissetungi Ukrainasse, ja vihjas, et Ameerika avalikud hoiatused tekitavad „paanikat,” märkis Chris Whipple oma peagi ilmuvas raamatus „Tema elu võitlus: Joe Bideni Valges Majas”, vahendab Business Insider.

USA jaoks oli ebatavaline niimoodi luureandmeid avalikult avaldada, mis viitab sellele, et Washington oli oma hinnangutes Venemaa kavatsuste osas kindel. Kuid vaid mõni nädal enne Venemaa sissetungi väljendas Zelenski muret, et sellistel hoiatustel on negatiivne mõju Ukraina majandusele – ja rõhutas, et Kiiev on harjunud silmitsi seisma Venemaa ähvardustega.

„Burns aga tuli selleks, et tuua ta maa peale tagasi” ja CIA direktor teatas, et Vene eriväed on tulemas Zelenskile järgi, kirjutab Whipple ja lisab, et president Joe Biden käskis Burnsil „edastada Vene vandenõu täpseid üksikasju.”

„See tõmbas kohe Zelenski tähelepanu; ta oli sellest uudisest jahmunud, kainestus,” kirjutab Whipple 17. jaanuaril ilmuvas raamatus.

Venemaa tungis järgmisel kuul Ukrainasse, käivitades suurima sõjalise konflikti Euroopas pärast Teist maailmasõda. Sellest ajast peale on Ukraina ametnikud rääkinud sellest, et Zelenski on elanud üle enam kui tosin Venemaa mõrvakatset. Kuid Burnsi intervjueerinud Whipple annab lugejatele ülevaate sellest, kuidas Zelenskile asjast teada anti olukorras, kui ta ise üritas USA hoiatusi eelseisva invasiooni kohta ignoreerida.

„Luureteave oli nii üksikasjalik, et see aitas Zelenski julgeolekujõududel nurjata Venemaa kaks eri katset tema elu vastu,” kirjutas ta.

Varem on tulnud avalikuks, et Burns edastas sel visiidil Zelenski kontorile ka „Putini sissetungi plaani kavandi”, et aidata tal valmistuda., kirjutab Whipple. Burns andis ülevaate Venemaa plaanidest rünnata Kiievist põhja pool asuvat Antonovi lennujaama ja kasutada seda Kiievi ründamisel peatuspaigana.

Whipple kirjutas, et enamik tema raamatu intervjuusid olid „on deep background” (tõlkes:„sügaval taustal”), mis tähendab, et ta võis teavet kasutada, kuid ta nõustus mitte tsiteerima allikaid otse ilma loata.

USA on olnud Ukraina peamine partner kogu Venemaa provotseerimata sissetungi ajal, mis algas 2022. aasta veebruaris. Kiiev on saanud Washingtonilt miljardeid dollareid julgeolekuabi alates sõja algusest ning USA on jätkanud Ukrainale elutähtsate luureandmete pakkumist, et aidata Ukraina vägesid lahinguväljal.

Kommentaarid
(Külastatud 735 korda, 1 külastust täna)