NATO peasekretär: Venemaa kavandab uut suurt pealetungi, et hõivata kogu Ukraina

NATO ei näe märke sellest, et Kremli liider Vladimir Putin oleks muutnud Ukraina-vastase sõja eesmärke. Vastupidi, Venemaa valmistub uueks pealetungiks.

Seda ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg täna Lõuna-Koreas Soulis CHEY instituudis peetud ettekandes, vahendab Front News Ukraine.

„Täna ei oska keegi öelda, millal sõda lõpeb. Aga me teame kindlalt, et selle agressiivse sõja on esile kutsunud Putin. Ta on otsustanud tungida teise riiki, suveräänsesse demokraatlikku riiki Euroopas ja ta võib sõja lõpetada. Aga probleem on selles, et me ei näe mingeid märke selle kohta, et tema ja Moskva võimud valmistuksid rahuks,” ütles Stoltenberg.

Tema sõnul täheldatakse praegu Vene Föderatsiooni tegevuses vastupidist.

„Me näeme, et nad valmistuvad uueks pealetungiks, et nad mobiliseerivad rohkem sõdureid, üle 200 000 inimese ja võib-olla isegi rohkem. Et nad toodavad aktiivselt relvi ja laskemoona,” rääkis Stoltenberg.

Peasekretär märkis ka, et Venemaa Föderatsioon ehitab oma arsenali üles tänu teiste autoritaarsete riikide, näiteks Iraani ja Põhja-Korea toetusele.

„Ja mis kõige tähtsam, me ei näe mingeid märke selle kohta, et president Putin oleks muutnud oma selle sissetungi peamist eesmärki, milleks on naabri kontrollimine, Ukraina kontrollimine. Nii et kuigi see nii on, peame olema valmis pikaks teekonnaks,” rõhutas Stoltenberg.

Lisaks rõhutas Stoltenberg, kui oluline on takistada Putinil sõda võitmast, sest see oleks tragöödia mitte ainult ukrainlastele, vaid ohtlik ka tsiviliseeritud maailmale.

„Seetõttu on nii oluline, et jätkame Ukraina toetamist. Tervitan NATO liitlaste, partnerite ja Korea Vabariigi toetust ning me peame selleks valmis olema,” ütles Stoltenberg.

Lõpuks tunnistas NATO peasekretär, et suure tõenäosusega „see sõda läbirääkimiste laua taga ühel etapil lõppeb”.

„Kuid me teame kindlalt, et see, mis selle laua taga toimub, on lahutamatult seotud ja sõltub täielikult olukorrast lahinguväljal. Seega, kui me tõesti tahame, et Ukraina võidaks suveräänse ja sõltumatu riigina Euroopas, peame seda toetama. Kuni Putin usub, et suudab lahinguväljal võita, ei istu ta läbirääkimiste laua taha. Nii et paradoks on selles, et tegelikult on sõjaline toetus Ukrainale parim viis läbirääkimiste teel sõjas rahumeelse lahenduseni jõudmiseks,” lisas Stoltenberg.

Kommentaarid
(Külastatud 769 korda, 1 külastust täna)