Kas Soome võib anda Ukrainale tanke ilma rahva teadmata? Ka varem pole Soome avaldanud, mida on Ukrainasse saatnud

Kas Soome võib rahva teadmata tanke Ukrainasse saata? Kaitseminister Mikko Savola kommenteeris asja intervjuus MTV saatele Huomenta Suomi.

Antti Kaikkoneni lapsehoolduspuhkuse ajaks ministriks saanud Savola märgib, et Soome pole ka varem Ukrainale saadetud relvastust avalikustanud.

Tankidest on palju räägitud, kui Saksamaa otsustas eelmisel nädalal saata Ukrainasse 40 lahingumasinat Marder.

Soomes on näiteks parlamendi riigikaitse komisjoni esimees Antti Häkkänen öelnud, et Soome peaks laiema üle-euroopalise kokkuleppe saavutamise korral Ukrainale andma lahingutankid Leopard 2.

Me pole varem avalikustanud, mida Soome annab. Ja me ei teata sellest avalikult. Muidugi on hea, et selline arutelu Euroopas toimub. Siiski peame vältima vale ettekujutust Soome tegevuse kohta. Oleksin selles osas ettevaatlik ja vaoshoitud, ütleb Savola.

Ehk kui Soome ühel hetkel tankid, need Leopard 2-d, annab, siis ei öelda, et need on läinud. Rahvas ei tea, kas neid on antud või mitte, küsis saatejuht Jesse Kamras.

Me pole varem öelnud. See on julgeoleku küsimus. Peame arvestama, et oleme Venemaa naaberriik. Meil on pikim piir, üle 1300 kilomeetri ühist piiri ja me peame arvestama oma riigikaitsega ja sellepärast me avalikkuses valju häält ei tee, vastab Savola.

Ukraina kaitseministri nõunik Juri Sak ütles nädalavahetusel MTV uudistele, et tankid on Ukraina prioriteetide nimekirjas number üks. Sak ütles ka, et on näinud uudist, kus arutati võimalust, et Soome annab Ukrainale üle Leopard 2 tankid.

Muidugi on piinlik, et sellised uudised levivad, ütles Savola. See ei ole oksjon, mis toimub Twitteris või mõnes muus vestlusgrupis. Meil peab olema koostöövõime, me peame Euroopas koos rääkima, lisas Savola.

Savola ei hakanud telesaates spekuleerima, kas Soome peaks propageerima tankide saatmist Ukrainasse. Järgmise toetuspaketi lubab ta aga saata peagi. Meil ​​on ettevalmistamisel kaheteistkümnes toetuspakett Ukrainale ja otsus tehakse peagi, märkis Savola.

Kommentaarid
(Külastatud 344 korda, 1 külastust täna)