Iisraeli meedia: rünnak Iraani relvatehase vastu oli erakordselt edukas

Vastupidiselt Iraani väidetele, et droonirünnak Isfahani linnas ebaõnnestus, oli see Lääne luureallikate ja muude välisallikate väitel erakordselt edukas, vahendab Jerusalem Post.

Kohapeal toimus neli plahvatust kõrgetasemelisi relvi arendava rajatise pihta, ning kahju ulatub palju kaugemale kui „väikesed katusekahjustused”, mida Islamivabariik väitis ja mida ta on ka varem valesti väitnud muude viimaste aastate vahejuhtumite kohta.

Iisrael pole juhtumit enda omaks tunnistanud, kuid enamik Lääne luure- ja Iraani allikaid on pannud Iisraeli luureteenistuse Mossadi arvele sama edukad rünnakud Iraani Natanzi tuumarajatise vastu 2020. aasta juulis, teise Natanzi tuumarajatise vastu 2021. aasta aprillis, teise Karaji tuumarajatise vastu 2021. aasta juunis ja koos sellega umbes 120 või enama Iraani drooni hävitamine 2022. aasta veebruaris.

Maailmas on peale Mossadi ka vähe organisatsioone, millel on väidetavalt sarnase täiustatud ja täpse rünnaku võime.

Kõigi nende juhtumite puhul üritas Teheran esialgu teeselda, et rünnakud ebaõnnestusid, ja tunnistas kahju ulatust alles siis, kui satelliidifotod või muud tõendid avalikkuse ette tulid, nii et asja ei saanud enam eitada.

Siiani on ebaselge, kas kahjustatud täiustatud relvad on seotud ainult konventsionaalse sõjapidamisega või võivad olla kahesuguse kasutusega seotud ka tuumaprobleemidega, näiteks teatud ballistilised raketid või lõhkeseadmed, mida saab kasutada nii tava- kui ka tuumarelvastuses.

Isfahani on kasutatud aeg-ajalt erinevate tuumaküsimuste ja mitte-tuumaga seotud sõjaliste küsimuste lahendamiseks.

Iraan teatas isegi mingil ajal maailma aatomiorganisatsioonile IAEA, et osa Karaj tuumarajatistes kuni 2021. aasta juunini läbiviidud tuumategevusest viidi üle Isfahani.

Kommentaarid
(Külastatud 1,752 korda, 1 külastust täna)