Hea teada: Kui müüa Soomes kinnisvara jupikaupa, kas siis makse saab maksta ka jupikaupa?

Soome maksuportaalile TalousTaito on esitatud küsimus kinnisvara müügi maksustamise kohta.

Küsimus on järgmine:

Minule ja elukaaslasele kuulub pool suvemajast. Müün 2023. aastal endale kuuluva poole oma elukaaslase pojale. Ostuhinna maksab ta mulle osamaksetena viie aasta jooksul, seega mitte kogu summat korraga.

Suvila on soetatud 2006. aastal, seega kasutan kasumi arvutamisel eeldatavat 40 protsenti soetusmaksumusest. Kas ma maksan igal aastal kasumilt 30 protsenti maksu? Mis ajal tuleb tellida kohale tehingu kinnitaja, kui me ei tee elektroonilist kinnisvaratehingut?

Vastab maksujurist Tuomo Lindholm:

Kapitali müügitulu loetakse selle maksuaasta tuluks, mil tehing tehti. Kogu tehing maksustatakse Teie puhul 2023. aastal.

Tehingu tegemise aasta määratakse siduva lõpliku müügilepingu tegemise aja järgi. Lepingulised müügitingimused ei mõjuta tehingu tegemise aastat. Lepinguline tingimus on näiteks kokkulepe tasuda ostuhind osade kaupa pärast müügilepingu koostamist.

Tehing sõlmitakse alles siis, kui müüja ja ostja või nende esindaja on müügilepingule alla kirjutanud ning tehingu kinnitaja on seda oma tõendiga kinnitanud kõigi müügilepingule allakirjutanute juuresolekul. Seega ilma avaliku tehingu kinnitajata ei saa toimuda ühtegi kinnisvaratehingut, välja arvatud Teie poolt mainitud elektrooniliselt sooritatud kinnisvaratehingud.

Kommentaarid
(Külastatud 149 korda, 1 külastust täna)