4 yllättävää tekijää, jotka vaikuttavat lainan myöntämiseen

Lainananojalle voi sen myöntämiseen vaikuttavat tekijät tulla joskus yllätyksenä. Jos oma työura ei ole koskaan koskenut mitenkään rahoitusalaa, tai lainat eivät ole tuttu asia, voivat ne toden teolla yllättää kokenemmaankin elämän tallaajan.

Jos pieni laina on ollut tai on lähitulevaisuudessa mietintämyssyn alla, kannattaa näihin tekijöihin perehtyä jo etukäteen. Näin mitään yllättävää ei ilmaannu ja lainojen neuvottelut hoituvat ilman aikaa vievää perehtymistä aiheeseen.

1. Pankki tutkii elämäsi kehdosta tähän päivään

Lainantarjoajat osaavat kyllä nähdä koko elämänkaaresi. Taloudellinen tilanne sekä eri elämänvaiheet on revittävä todella avoimesti auki lainanhakuprosessissa. Sulkeutuneemmat ihmiset voivat pitää tätä jopa hieman ahdistavana.

Ei kuitenkaan kannata pelästyä yksityiskohtaisempiakaan kysymyksiä, kuten uskonnollista tai poliittista statusta, tai viime palkkasi suuruutta. Myös yrittäjiltä syynnätään vähintään vuoden takaiset tulot omalla pankkitilillä ja jokainen omistettu lantti tai omaisuus kyllä kaivetaan esiin.

Asiakirjojen ja tietojen miettiminen voi tuntua raskaalta, mutta se on kaiken arvoista. Varsinkin vaikeimpien taloustilanteiden aikaan tiukentuvat lainakriteerit ja kysymykset voivat tuntua hassuilta, mutta se on tarpeellista lainaamisen riskien arvioimiseksi.

2. Parisuhteen tämän hetkinen tilanne

Kun lainaa anoo luotettavasta lainapalvelusta, voivat kysymykset joskus tulla puskista. Jos takana on pitkään jatkunut on-off tyyppinen parisuhde, voi lainantarjoaja olla kiinnostunut suhteen tilasta, jos osoitteet ovat vaihtuneet tiheään. Lainan määrä saattaa nojata toisen parisuhteen osapuolen tuloihin, jolloin yhdessä pysyminen on luonnollisesti tärkeää esimerkiksi asuntolainan kannalta.

Pankki näkee kaikki entiset osoitteet, työpaikat sekä viralliset parisuhdestatukset ja välillä lainaneuvottelujen suljetuissa huoneissa kyyneliltä ei valitettavasti vältytä. Puolison kuolema tai raastava ero voi herättää tunteita pintaan.

Kannattaa siis yrittää pitää parisuhteen tila erityisen vakaana papereissa tai selittää muuttuvat osoitteet esimerkiksi muuttuneilla asumisratkaisuina käytännön kannalta, jotta pankki ei evää lainahakemusta ainakaan erimielisyyksien vuoksi.

3. Vaihtuneet työpaikat

Jos työpaikat ovat vaihtuneet erityisen tiheään, saattaa lainantarjoaja olla tästäkin kiinnostunut. Kysymyksiä voi herätä lainananoajan työkyvystä ja tämän myötä siis myös maksukyvykkyydestä.

Ei kuitenkaan kannata turhia hermoilla, sillä pätkätyöt ja vaihtuvat työpaikat ovat tietystikin tätä päivää. Fakta kuitenkin on, että vakituinen työpaikka näyttää kaikkein parhaimmalta pankkien silmissä, joten lainaa hakiessa siitä kannattaa pitää kiinni.

4. Eläkeläiset saavat lainaa suhteellisen helposti

Oletko eläkeläinen ja oma kesämökki olisi unelmissa? Eläkeläiset ovat pankkilainojen myöntäjien silmissä loistavia lainananoajia, sillä mikä olisikaan parempaa, kuin kuukausittainen ja säännöllinen eläke!

Varsinkin jos eläkkeen saajia on kaksi eli kumpikin pariskunnasta saa säännöllistä rahaa, voivat unelmat käydä helpostikin toteen. Tietysti jos ikää on alkanut tulemaan joku yli kahdeksankymmentä vuotta, saatetaan luonnollisesti rahan lainaamista pitää vielä pienenä riskinä, jos vakuuksia ei ole.

Osalle eläkeläisistä nämä seikat voivat tulla yllätyksenä, sillä luulisihan sitä esimerkiksi nuoren yrittäjän saavan rahaa helpommin kuin vanhemman eläkeläisen. 

Lainojen ehdot voivat myös yllättää

Paitsi, että nämä seikat ovat saaneet lainanhakijoiden huulet pyöreiksi ihmetyksestä, voi lainaehdoissa myös olla kohtia, jotka eivät ole olleet tuttuja. Tärkeintä on käydä sopimus todella tarkasti läpi ja moneen otteeseen.

Kun kaikki yllättävimmätkin seikat ovat selvillä, voi pientä lainaa hakea luotettavalta lainantarjoajalta turvallisin mielin. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja myös lainoihin liittyviä asioita oppii käytännön kautta tai opiskelemalla aihetta enemmän. Hyppää lainojen maailmaan rohkeasti, äläkä peräänny ensimmäisen ongelman ilmaantuessa, vaan tutki asiaa yksin tai ammattilaisen kanssa.

(Külastatud 165 korda, 1 külastust täna)