Euroopa riigid tahavad kehtestada Vene naftale hinnapiiri 60 dollarit barreli kohta

Euroopa Liidu valitsuste esindajad arutasid täna neljapäeval, 1. detsembril Venemaa nafta hinna ülempiiri kehtestamist 60 dollarile barreli kohta, mida vaadatakse üle iga kahe kuu tagant, järgides mõne riigi survet seda ülemmäära langetada, ütlesid diplomaadid.

Maailma juhtivate tööstusriikide nn suur seitsmik ehk G7 tegi eelmisel nädalal ettepaneku kehtestada Venemaa nafta hinna ülempiir 65-70 dollarit barreli kohta, et vähendada Moskva tulusid ja võimet rahastada sõda Ukrainas. Kui see on kokku lepitud, hakkab ülempiir kehtima 5. detsembrist, vahendab Reuters.

Poola, Leedu ja Eesti keeldusid ülempiiri sellel tasemel toetamast, väites, et Venemaa Uurali toornafta kaupleb juba madalamal tasemel, nii et ülempiir oleks ebaefektiivne.

„Arutluse all olev uus tase on nüüd 60 dollarit barreli kohta, kuid kõnelused jätkuvad,” ütles üks aruteludest teadlik ELi diplomaat. Kaks teist kinnitasid 60 dollari taset, märkides, et kokkulepet veel pole.

Kolm riiki nõuavad ka hinnalae regulaarset ülevaatamist, et kohanduda muutuvate turu- ja geopoliitiliste tingimustega, ning diplomaadid ütlesid, et ELi valitsuste esindajad arutavad ülevaatamist iga kahe kuu tagant.

Poola, Leedu ja Eesti soovivad ka, et G7 hinnapiir, mis asendab maikuus kokku lepitud karmima EL-i otsese Vene nafta meritsi ostmise keelu, kaasneks uute sanktsioonide paketiga, mis on suunatud Venemaa pealetungi vastu Ukrainas.

Sanktsioonid hõlmaksid rohkemate Venemaa isikute lisamist nende inimeste nimekirja, kes ei saa EL-i siseneda ja kelle EL-i varad külmutatakse, rohkemate Venemaa riigi kontrolli all olevate meediaväljaannete levitamise keelamist Euroopas, rohkemate Venemaa pankade lahtiühendamist ülemaailmsest SWIFT-maksete süsteemist, ning ekspordipiirangute kehtestamist rohkematele ELi toodetele, mida Venemaa saaks kasutada nii tsiviil- kui ka sõjalistel eesmärkidel.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles eelmisel nädalal, et EL-i täitevvõim „töötab täie hooga üheksanda sanktsioonipaketi kallal”.

Kommentaarid
(Külastatud 309 korda, 1 külastust täna)