Anaüüs: käimasolev Bahmuti lahing on Ukraina sõjas seni kõige verisem

Lahing Ukraina idaosas asuva Bahmuti linna eest on kujunemas senini veriseimaks riigis käimasolevas sõjas pealetungiva Vene armee vastu.

Sel nädalal Ukraina valitsuse ja teiste poolt postitatud rindefotodel on näha sõdureid kõledal ja söestunud maastikul, mis meenutab Esimese maailmasõja aegseid tapavälju, mida nähti kõikjal Euroopas, kui varem 70 000 elanikuga linn on Vene suurtükiväe pideva tulva all rusudeks muudetud, vahendab Newsweek.

Talve lähenedes on Ukraina väed end kindlustanud mudastes kaevikutes, mis on raiutud raagus ja poolikute puudega kaetud elutule maastikule.

Linnast tehtud videos on näha hävinud asutust, tänavatel on muda, hooned põlenud ja aknad purustatud.

Kaevikutes on sõdurid kitsastes ja armetutes oludes, Ukraina kaitseministeeriumi fotodel on kujutatud jalaväelasi, kes aina raskemates ilmastikutingimustes läbi põlvesügavuse vee roomavad.

Lahing Bahmuti pärast käib meetrite, kui mitte sentimeetrite pärast, kus kumbki pool ei taha toetuse puudumise tõttu peaaegu kindlale surmale vastu minna.

Viimastel päevadel on hukkunud mitmed linna jäänud elanikud, vigastatuid on üle kümne. Mõlemad pooled on kandnud sadu inimohvreid – numbreid on raske kontrollida – avatud kaevikusõja ja raske linnalahingu käigus, mis on kestnud mitmeid kuid.

„See on väga sarnane sellele, kuidas asjad käisid Esimeses maailmasõjas,” ütles Pentagoni kõrge ametnik selle nädala alguses ajakirjanikele.

„Ja nii on teil need kaks poolt, kes on vastamisi ja nad üritavad üksteist suurtükiväega suruda, kasutada suurtükiväge, et saada võimalus edasi liikuda, kuid kui nad edasi liiguvad, üritab ​​teine pool sama teha,” lisas ametnik.

Vene väed on pärast mitu kuud kestnud järjekindlaid rünnakuid Ukraina rindejoonele hakanud viimastel nädalatel Bahmutis edu saavutama.

Vene pool on jätkanud abivägede saatmist, et linn vallutada pärast mitmeid sõjalisi lüüasaamisi teistes piirkondades nagu Hersonis, mille Ukraina väed eelmise kuu alguses vabastasid.

Kuid mõned spekuleerivad, et venelased võimendavad oma edusamme linna vallutamisel soovist kehtestada rrelvaahu, kuna levivad teated rindesõdurite moraali nõrgenemisest.

Bahmutil endal on vähe strateegilist väärtust peale tema funktsiooni maantee- ja raudteesõlmena, edastavad uudised. The Guardian väitis hiljutises ülevaates, et see pole midagi muud kui Wagneri grupeeringu edevus – Wagner on Vene palgasõdurite grupeering, mille ridadesse kuuluvad armu saanud kurjategijad.

Selles aruandes öeldakse, et hiljutised lahingud puudutasid „rohkem Wagneri prestiiži Kremli siseringkondades kui mis tahes sõjalist mõtlemist”.

„Kõik teised Donetski oblasti linnad on Venemaa rindejoonest liiga kaugel ja Bahmuti vallutamine tähendab Donetski oblasti venelaste jaoks vähemalt teatud edusamme,” ütles selle nädala alguses Newsweekile Glasgow ülikooli teadur ja õppejõud Husein Alijev.

Kuid see on ka Ukraina jaoks uhkuse asi, ütlesid USA sõjaväeametnikud selle nädala alguses Pentagonis peetud briifingul, märkides, et venelased ei ole seni suutnud linnast mööda pääseda alates 2014. aastast, mis oli nende kahe riigi konflikti algus.

„Ma arvan, et lisaks taktikalisele kaalutlusele on sellega seotud ka suur Ukraina uhkus,” ütles Pentagoni kõrge ametnik ajakirjanikele.

Sõjauuringute instituudi ISW teisipäevases aruandes öeldi, et kuigi mõned Vene allikad on väitnud, et nad on Ukraina kaitsest läbi murdnud, on satelliidipildid näidanud linnas vaid marginaalset edenemist, samas kui Vene väed linna ümber on ei kujuta tõenäoliselt Bahmuti otsest ümberpiiramise ohtu.

Kommentaarid
(Külastatud 1,765 korda, 2 külastust täna)