Soome osaleb Ukraina viljaoperatsioonis

Soome toetab Maailma Toiduprogrammi WFP teraviljalaeva teekonda Ukrainast Somaaliasse. Samal ajal suurendab Soome humanitaarabi andmist Aafrikale, kus toiduabi vajab üle 20 miljoni inimese.

Globaalne toiduga kindlustatuse olukord on 2022. aasta jooksul veelgi nõrgenenud. Venemaa ründesõjaga on toidu kättesaadavus muutunud raskemaks ja hind tõusnud. Toidu kättesaadavust mõjutavad ka koroonapandeemia ja kohati ka kliimamuutuste tagajärjed. Toidu- ja põllumajandusorganisatsioon FAO ja Maailma Toiduprogramm WFP hinnangul kannatab 53 erinevas riigis toiduga kindlustamatuse all kuni 222 miljonit inimest.

Eriti keeruline on olukord Aafrikas, kus valitseb rekordiline põud pärast juba viienda vihmaperioodi vahelejäämist. Rohkem kui 20 miljonit inimest vajab toiduabi. Aafrika riigid on eriti sõltuvad Venemaalt ja Ukrainast imporditavast teraviljast ning seetõttu tabasid Venemaa agressioonisõja tagajärjed piirkonda tugevalt. Soome eraldab nüüd piirkonnale humanitaarabi kokku 15,7 miljonit eurot. Sellest ligi seitse miljonit eurot läheb WFP kaudu teravilja transpordi toetamiseks.

„On kriitilise tähtsusega, et saaks jätkata teraviljavedu Ukrainast Somaali poolsaarele. Siin toetame Maailma Toiduprogrammi WFP-d,“ ütles arengukoostöö- ja väliskaubandusminister Ville Skinnari.

Soome humanitaarabi vahendavad ka ÜRO pagulasagentuur UNHCR ning Soome Punane Rist ja Rahvusvaheline Punase Risti komitee. Abi on peamiselt suunatud toiduga kindlustatusele, aga ka pagulaste kaitsele. Aafrikas liigub suur hulk inimesi riikide sees edasi-tagasi. Toiduabi vähendamise tõttu kannatavad 3,5 miljonit põgenikku.

„Meie humanitaarabi võimaldab pakkuda piirkonna inimestele peavarju, vee- ja tervishoiuteenuseid. Neist on karjuv puudus nii piirkonna kogukondades kui ka põgenikelaagrites,“ ütles minister Skinnari.

Kommentaarid
(Külastatud 904 korda, 1 külastust täna)