Ukraina kritiseerib Nobeli rahupreemia otsust: laureaadid olid Valgevene aktivist ja Vene inimõiguste organisatsioon

Ukraina kritiseerib Noberi rahupreemia otsust, kuna preemia läks Valgevene ja Venemaaga seotud isikutele ja organisatsioonidele.

Preemia pälvisid Valgevene inimõiguste aktivist Ales Bjaljatski ja Venemaa organisatsioon Memorial. Lisaks sai preemia ka Ukraina inimõiguste kaitse keskus, vahendab Daily Mail.

Ukrainas tekitas Nobeli komitee otsus pahameelt, et autasustati Ukraina rühmitust koos Venemaa ja Valgevene aktivistidega, kelle valitsus lubas Vene vägedel sõja alguses rünnata Ukrainat oma territooriumilt.

Ukraina presidendi nõunik Mõhailo Podoljak märkis, et Nobeli komiteel on huvitav arusaam sõnast „rahu”, kui kahe kolmandat rünnanud riigi esindajad saavad auhinna koos. „Ei Venemaa ega Valgevene organisatsioonid ei suutnud korraldada sõjale vastupanu,” lisas ta.

Auhinda kritiseeris ka Ukraina väljaande Kyiv Independent peatoimetaja Olga Roudenko. Ta märkis sotsiaalmeedias: „Väga halb idee (…), kuid väga tüüpiline Läänele. Peame veel palju tööd tegema, et meid vaadeldaks eraldiseisva nähtusena, mitte ainult Venemaa ja Valgevenega regiooni osana.”

Norra Nobeli komitee esimees Berit Reiss-Andersen selgitas, et žürii liikmed austada „kolme silmapaistvat inimõiguste, demokraatia ja rahumeelse kooseksisteerimise eestvõitlejat naaberriikides Valgevenes, Venemaal ja Ukrainas”.

„Selle aasta laureaadid on oma järjekindlate jõupingutustega inimlike väärtuste, antimilitarismi ja õiguspõhimõtete nimel taaselustanud ja austanud Alfred Nobeli arusaama rahust ja vendlusest rahvaste vahel, mis on praegu maailmas kõige vajalikum,” ütles ta Oslos ajakirjanikele.

Reiss-Andersen kutsus Valgevenet üles vabastama Bjaljatskit vanglast, kus teda peetakse kinni maksudest kõrvalehoidmise eest. „Meie tungiv sõnum on Valgevene võimudele Bjaljatski vabastada ja me loodame, et see juhtub ja et ta saab Oslosse tulla ja talle osaks saanud autasu vastu võtta,” ütles Reiss-Andersen ajakirjanikele.

Kommentaarid
(Külastatud 202 korda, 1 külastust täna)