Soome peaminister rõhutas Praha tippkohtumisel Ukraina toetamise vajadust

Peaminister Sanna Marin rõhutas neljapäeval, 6. oktoobril Prahas toimunud Euroopa liidrite tippkohtumisel, et Euroopa peab jätkama tugevat ja ühtset toetust Ukrainale, et Ukraina võidaks sõja. Euroopa poliitilise kogukonna esimesel kohtumisel osalesid enam kui 40 Euroopa riigi juhid.

„Me peame üheskoos toetama Ukrainat kõigi vahenditega ja suurendama survet Venemaale, kes on alustanud jõhkrat agressioonisõda. Ukraina võitleb meie kõigi, kogu Euroopa eest,” ütles peaminister Marin tippkohtumisel.

Peaminister Marin tuletas ka meelde, et Venemaa agressioonisõda Ukraina vastu seab väljakutse kogu Euroopa julgeolekule ja mõjutab kõigi eurooplaste igapäevaelu.

Peaminister rõhutas ka, et Euroopa peab tegutsema ühtselt, et vähendada sõja mõju kodanike eludele. Lisaks on oluline, et ka Euroopa võitleks ühiselt Venemaa levitatava moonutatud narratiivi vastu. Rahvusvaheline üldsus peab kõva häälega ütlema, et toidu- ja energiakriis ning elukalliduse tõus on kõik Venemaa Ukraina-vastase agressioonisõja tagajärg.

Ukraina toetamise olulisus kerkis tugevalt esile ka teiste Euroopa liidrite kõnedes. Lisaks ava- ja lõppistungile osalesid riigipead grupiaruteludel, kus käsitleti julgeoleku ja stabiilsuse ning energia-, kliima- ja majandusküsimusi.

Peaminister Marin kohtus eraldi ka Ukraina peaministri Denõs Šmõhaliga. Tal oli ka neljasilmavestlus näiteks Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani ja Briti peaministri Liz Trussiga.

Esimest korda Prahas kokku tulnud Euroopa poliitilise kogukonna eesmärk on pakkuda poliitilist koordinatsiooniplatvormi kogu Euroopa mandri riikidele. Lisaks EL-i riikide juhtidele olid kutsutud 17 Euroopa Liitu mittekuuluva riigi juhid Albaaniast, Armeeniast, Aserbaidžaanist, Bosnia-Hertsegoviinast, Gruusiast, Islandilt, Kosovost, Liechtensteinist, Moldovast, Montenegrost, Põhja-Makedooniast, Norrast, Serbiast, Šveitsist, Türgist, Ukrainast ja Suurbritanniast.

Kommentaarid
(Külastatud 172 korda, 1 külastust täna)