Soome kaitseminister osaleb NATO kaitseministrite kohtumisel

Soome kaitseminister Antti Kaikkonen osaleb kolmapäeval ja neljapäeval, 12.-13. oktoobril NATO kaitseministrite kohtumisele NATO peakorteris Brüsselis. Oktoobris toimuv kaitseministrite kohtumine on esimene NATO ministrite tasandi kohtumine, kus Soome ja Rootsi osalevad vaatlejaliikmena.

Kolmapäevasel tööõhtusöögil räägitakse Venemaa rünnakust Ukrainale ja Ukrainale tarnitavast materiaalsest abist. Lisaks NATO liikmesriikide ning Soome ja Rootsi kaitseministritele on tööõhtusöögile kutsutud Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikov.

See kohtumine toimub maailmas tõsises olukorras. Lääs mõistab karmilt hukka Venemaa tegevuse Ukrainas ning relvaabi Ukrainale on suurendatud. Ootan kahepäevaselt kohtumiselt olulist arutelu Euroopa julgeolekuolukorra üle, ütles kaitseminister Kaikkonen

Kohtumise teisel päeval arutatakse muu hulgas NATO heidutus- ja kaitsevõime tugevdamist ning Venemaa agressioonisõda Ukrainas. Lisaks arutavad ministrid NATO operatsioone. Lisaks alliansi liikmesriikidele, aga ka Soomele ja Rootsile on operatsioone puudutavasse ossa kutsutud ka Euroopa Liidu kõrge esindaja Josep Borrell.

Kaitseministrite kohtumine on Soome ja Rootsi jaoks ajalooline. Töötame selle nimel, et NATO liikmelisus jõustuks võimalikult kiiresti, ütles kaitseminister Kaikkonen

Ministri muud kohtumised Brüsselis 12.-13.oktoobril.

Kaitseminister Kaikkonen osaleb ka 12. oktoobril NATO peakorteris toimuval Ukraina kaitse kontaktgrupi kohtumisel, raamriigi kontseptsiooni ministrite kohtumisel ja Põhjakaitsedialoogi ministrite kohtumisel.

Ukraina kaitse kontaktgrupi kohtumisel arutatakse olukorda Ukrainas ja riigile antud toetust. Ukraina kaits kontaktgrupp on rohkem kui 40 riigist koosnev rühmitus, mida juhib USA ja mis vaatab läbi relvaabi tarnimise Ukrainale.

Saksamaa juhitud raamriigi kontseptsiooni (FNC) ministrite kohtumisel arutatakse FNC algatuse olukorda ja arengut. FNC eesmärk on arendada rahvusvahelisi Euroopa võimekusi ja moodustada üksusi näiteks kriisiohjamise vajadusteks.

Kanada juhitud Põhjakaitsedialoogi ministrite kohtumisel arutatakse julgeolekupoliitilist olukorda Arktika piirkonnas ja koostöövõimalusi. Kohtumine on jätk mais alanud dialoogile, milles osalevad lisaks Kanadale ja Soomele ka USA ja teised Põhjamaad.

Lisaks on ministril Brüsselis kahepoolsed kohtumised Türgi ja Ungari kaitseministritega ning kolmepoolne kohtumine Rootsi ja USA kaitseministritega.

Kommentaarid
(Külastatud 116 korda, 1 külastust täna)