Ootamatu areng: Elon Musk keelas ukrainlastel Starlinki kasutamise Krimmis

Kui Venemaa ründas Ukrainat, hävitati esimesena telekommunikatsiooni ühendused. Ukraina palus abi firmalt SpaceX ja selle tegevjuhilt Elon Muskilt, kes saatis Ukrainasse tuhandeid Starlinki sideseadmeid.

Starlink on olnud seni üks Ukraina olulisemaid relvi, sest Starlinki loodud satelliidiühenduste kaudu on Ukraina väed suutnud end internetis hoida. Lisaks sideühenduste hoidmisele on Ukraina saanud Starlinki abil koguda reaalajas andmeid Vene vägede liikumise ja asukoha kohta, vahendab Iltalehti.

Nüüd, kui Ukraina vasturünnak on jõudsalt käimas ja riik tahaks Vene vägesid ka 2014. aastal vallutatud Krimmi poolsaarelt välja tõrjuda, palus Ukraina Muskilt võimalust kasutada Starlinki ka Krimmis. Musk aga keeldus.

Business Insideri andmetel kardab Musk, et Ukraina püüdlused Vene väed Krimmi poolsaarelt välja tõrjuda võivad viia tuumasõjani.

Musk andis septembri lõpus intervjuu Eurasia Groupi esindajale Ian Bremmerile. Bremmer on kõrgelt hinnatud meediainimene, kes on juba üle 20 aasta kajastanud iganädalaselt poliitikat ja muutuva maailma olukorda.

Bremmeri sõnul ütles Musk, et Ukraina kaitseministeerium on palunud Muskil Starlinki Krimmis aktiveerida. Bremmer ütleb, et Musk „keeldus eskaleerumise võimalusele viidates”.

Bremmer ütleb, et Musk on rääkinud otse Venemaa presidendi Vladimir Putiniga. Bremmeri sõnul ähvardas Putin Muski, et kasutab tuumarelvi, kui Ukraina üritab Krimmi tagasi võtta. Krimmi poolsaar toimib Mustal merel asuva Venemaa mereväe baasina ja on seetõttu Venemaa jaoks strateegiliselt väga oluline. Musk ei julge riskida, mistõttu takistab Starlinki kasutamist.

Otsuse põhjus võib olla ka raha. Starlink on kallis struktuur ja viimasel ajal on selle tegevus olnud Ukraina rindel tõsiselt häiritud. Venemaad kahtlustatakse Starlinki operatsioonidesse sekkumises ning intervjuus Bremmerile andis Musk mõista, et nii see oli, kuigi kirjutas sotsiaalmeedias, et asi on salajane.

Muski sõnul on Putin läbirääkimisteks valmis. Musk edastas ka oma rahuplaani, mida peetakse Venemaa huve teenivaks.

CNN edastab, et Musk on jutuajamist Putiniga eitanud. Musk märkis, et on Putiniga vestelnud täpselt ühe korra, 2021. aasta alguses ja siis oli teemaks kosmos.

Vice’i andmetel jääb Bremmer oma väite juurde.

Elon Musk oli öelnud Bremmerile, et ta on rääkinud Putini ja Kremliga otse olukorrast Ukrainas. Ta rääkis ka, mis on Kremli punased jooned, edastas Bremmer sotsiaalmeedias.

Kommentaarid
(Külastatud 5,962 korda, 1 külastust täna)