Soome valitsus langetab elektri ja ühistranspordi käibemaksu

Soome valitsuse eelnõu kohaselt langetatakse elektrile kehtivat käibemaksumäära 24 protsendilt 10 protsendile. Lisaks muudetakse riigisisene ühistransport maksuvabaks piletiostude maksu mahaarvamise õigusega (nn nullmaksumäär).

Valitsuse eelnõu eesmärk on kompenseerida kodumajapidamistele eelkõige elektri hinna järsust tõusust tingitud kulusid ning parandada nende ostujõudu tugeva inflatsiooni ajal. Valitsus otsustas meetmed ära septembri alguses toimunud 2023. aasta eelarve arutelu käigus.

Elektri käibemaksumäär langeb tänavu detsembri algusest kuni järgmise aasta aprilli lõpuni 10 protsendini. Sellega on võimalik kulusid vähendada aasta kõige külmemal ajal, mil majapidamiste elektritarbimine on küttevajaduse tõttu kõige suurem.

Käibemaksumäära alandamine kehtib vaid elektrienergia müügil. Elektri ülekandetasudele kehtib endiselt üldine käibemaksumäär 24 protsenti. Ka elektrimaksu pealt tasutav käibemaks jääb jätkuvalt samaks üldise maksumääraga.

Elektrienergia maksustamine leevendamine vähendab riigi maksutulusid 2023. aastal hinnanguliselt 290 miljoni euro võrra.

Siseriiklikul reisijateveo puhul kehtib järgmise aasta algusest kuni aprilli lõpuni senise 10 protsendi maksumäära asemel nullmaksumäär. Nullmaksumäär rakendub kõigile praegu maksustatavatele reisijateveoteenustele, näiteks rongi-, bussi-, takso-, lennuki- ja laevatranspordile.

Eelnõu vähendab 2023. aastal riigi maksutulu hinnanguliselt 60 miljoni euro võrra.

Kommentaarid
(Külastatud 1,169 korda, 1 külastust täna)