Rumeenia endine minister: Ukraina tuleks jagada ära eri riikide vahel

Rumeenia filosoof ja endine haridusminister Andrei Marga ütles värske raamatu esitlusel, et Ukraina tuleks ära jagada eri riikide vahel.

Marga väitel tuleks Taga-Karpaatia ära anda Ungarile, Galiitsia Poolale, Bukoviina Rumeeniale ja Donbass ning Krimm Venemaale.

Marga väitel tuleb see asjaolust, et Ukraina piirid on kunstlikud.

Rumeenia meedias peetakse Marga selliseid seisukohti ebarealistlikeks ja Venemaa huve teenivateks.

Andrei Marga tegi need avaldused Alba Iulias ürituse ajal, kus ta tutvustas oma raamatut „Demokraatia saatus”.

„Oleme täiesti erilises olukorras ja ütlen seda täie vastutustundega, Ukraina on ebaloomulikes piirides. Ta peab loovutama territooriumid Ungarile – Taga-Karpaatia, Poolale – Galicia, Rumeeniale – Bukoviina ja Venemaale – Donbass ja Krimm. Kui nende territooriumide külge klammerduda, siis tuleb konflikt,” rääkis Marga.

„Ütleme väga selgelt – seni, kuni olukorda ei lahendata läbirääkimiste teel Ameerika ja Venemaa ja Saksamaa ning Ukraina ja Hiinaga ning kokkulepet ei saavutata, pole Euroopas rahu. Kui rahu pole, kannatab demokraatia,” ütles Andrei Marga vastates küsimusele Ukraina sõja kohta.

Meil puuduvad saladokumendid, mis viisid olukorrani Ukrainas, ütles Marga. „Mina isiklikult olen poliitilise realismi poolt. Suurriikidel USA-l, Hiinal, Venemaal ja Euroopa Liidul peaks olema arusaam uuest julgeolekustruktuurist Euroopas ja maailmas. Kuni see julgeolekustruktuur ei ole paigas, kõik pooled relvastuvad ja tulevad Ukraina lahinguväljale, ei ole demokratiseerimine võimalik ei Ukrainas ega mujal. Ja ülejäänu on justkui ära võetud ja demokraatiast kõrvale tõrjutud,” ütles ta.

Marga ütles Ukrainale viidates: „Seal on demokraatiani veel pikk tee. Praegu on seal peod keelatud, televisioon on riigi kontrolli all. On väga rikkaid inimesi, kes lahkuvad koos rahaga riigist. Riik, kust enamik inimesi lahkub rahaga, kõigega, ei saa olla ei demokraatia ega arenenud.”

„Rumeenial pole selles sõjas midagi peale hakata. (…) Rumeenial on kõik ressursid, et mitte energiakriisi all kannatada,” ütles endine minister.

Andrei Marga on endine haridusminister ja Cluj-Napocas asuva Babeș-Bolyai ülikooli rektor.

Kommentaarid
(Külastatud 867 korda, 1 külastust täna)