Poola nõuab Saksamaalt 1,3 triljonit eurot hüvitist

Poola nõuab Saksamaalt teise ilmasõja eest hüvitist 6,2 triljonit zlotti ehk 1,3 triljonit eurot. Saksamaa on varem teatanud, et kõik hüvitised on makstud.

Tegemist on konservatiivselt arvestatud summaga, ütles Poola juhtiva Seaduse ja õigluse partei juht Jaroslaw Kaczynski. Poola nõudmised on suurenenud pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse ja Saksamaa loidust Ukraina abistamisel, vahendab Reuters.

Sõja ajal tapeti umbes kuus miljonit poolakat, sealhulgas kolm miljonit Poola juuti ja Varssavi linn tehti maatasa pärast 1944. aasta ülestõusu, milles hukkus umbes 200 000 tsiviilisikut.

Poola toonased kommunistlikud valitsejad loobusid 1953. aastal kõigist sõjareparatsioonide nõuetest Nõukogude Liidu survel. Poola praeguse valitseva partei hinnangul on see kokkulepe aga kehtetu, kuna Poola ise ei suutnud õiglast hüvitist kokku leppida. Saksamaa on tuginenud 1953. aasta kokkuleppele.

Kommentaarid
(Külastatud 566 korda, 1 külastust täna)