Huvitav avastus Soomes: Eestist läheb jätkuvat elektrit Venemaale – millest see tuleb?

Soomes tekitab imestust, et kui Soomest läheb elektrit Eestisse, siis Eestist liigub elekter jätkuvalt Venemaale vaatamata sanktsioonidele.

Balti riikide ja Venemaa vahel liigub jätkuvalt elekter. Kui Soome on ühenduse Venemaaga katkestanud, siis Eestis ja Lätis pole ühenduse katkestamine nii lihtne, vahendab Iltalehti.

Läänemere elektrivoogusid jälgides tuleb välja, et Eestist liigub elekter Venemaale ja Venemaalt Lätti. See tuleb asjaolust, et Eesti, Läti ja Leedu elektrisüsteemid on ühendatud Venemaa omaga. Sellesse gruppi kuuluvad veel Valgevene ja Kaliningrad.

Kokkuvõttes on aga Balti riikide ja Venemaa vahelised elektrivood nullis. Balti riikide ja Venemaa vahel enam elektriga kauplemist ei toimu. Elektrit ei osteta ega müüda ja raha ei liigu, selgitas Soome põhivõrgu Fingridi esindaja.

Seetõttu pole vaja muretseda, et Balti riikides müüakse Soomest saadud elektrit edasi Venemaale. Füüsikaseadused vahelduvooluvõrgus ei tunne kahjuks sanktsioone.

Soome ja Eesti vahel on alalisvooluühendus. Riikide vahel toimib tavaline Euroopa Liidu elektrikaubandus.

Balti riikides on tehtud ettevalmistusi sellkeks, et kui Venemaa peaks elektriühenduse katkestama, siis valgus ei kustuks. Balti riikide, Põhjamaade ja Poola elektrivõrgud on valmis tegema koostööd. Venelased on samaks valmistunud ka Kaliningradis.

Tehnilisest seisukohast on kõigi osapoolte ühine huvi stabiilne elekter, seda olenemata poliitilistest eelistustest. See on hirmu tasakaal, kus mõlemad osapooled teavad, et stabiilsuse kadumine on kõigile kahjulik.

Eesti, Läti ja Leedu on viimase kümne aasta jooksul teinud ettevalmistusi Vene elektrivõrgust lahti ühendamiseks. Sellega alustati juba 2010. aastal, ent Krimmi okupeerimine 2014. aastal kiirendas protsessi. See on suur muutus, mida tuleb teha kontrollitult. Kui 2025. aastaks on kõik korras, võivad Balti riigid järk-järgult Vene süsteemist lahkuda ja liituda mandri-Euroopa süsteemiga.

Leedust on ühendus mandi-Euroopa süsteemiga läbi Poola juba praegu, aga see on samuti alalisvooluühendus. Balti riikide ja Poola süsteemide ühtlustamisel saab elektrivõrgud Vene omast lahti ühendada ja liituda mandri-Euroopa süsteemiga..

Kommentaarid
(Külastatud 1,057 korda, 2 külastust täna)