Venemaa on leidnud toodetele uue turu – India

India kasutab ära võimalust, kus Vene kaubad enam Euroopasse ei lähe. Vene eksport Indiasse on pärast Lääne sanktsioonide kehtestamist hüppeliselt kasvanud.

India ostud Venemaalt näitavad, kui raske on USA-l ja teistel lääneriikidel Venemaad majanduslikult isoleerida, vahendab Washington Post.

Käesoleva, 2022. aasta kolme kuuga aprillist juunini importis India Venemaalt 7,74 miljonit tonni väetisi. See moodustab ligi kaks kolmandikku terve eelmise aasta mahust. Venemaast on saanud India jaoks peamine väetistega varustaja.

Lisaks väetistele impordib India Venemaalt naftat. Kuigi India ostab naftat põhiliselt Pärsia lahe riikidest, on import Venemaalt hüppeliselt kasvanud. Jaanuarist maini ostis India Venemaalt naftat 3,7 miljardi dollari eest. See on 4,5-kordne kasv võrreldes eelmise aasta sama ajaga.

Sõda Ukrainas jätkub ja Läänel on üha raskem Venemaad majanduslikult isoleerida. Ilma Venemaalt pärit toidu ja väetisteta satuvad paljud riigid väga raskesse seisu.

Erinevalt naftast pole väetisi pandud sanktsioonide alla. India on peatanud vilja ekspordi, kuna kardetakse toidu puudust. India pole liitunud ka Lääne sanktsioonidega Venemaa vastu. India sõltub nii Venemaa relvastusest kui ka toiduainetest.

India on ostnud Venemaalt varasemast rohkem sütt ja toiduõli. Venemaast on saanud suuruselt 10. impordipartner India jaoks. Ainuüksi maikuus importis India Venemaalt kaupu 8,3 miljardi dollari eest, seda on kolm korda enam kui eelmisel aastal samal ajal.

India ametnikud on kritiseerinud Lääne topeltsatandardeid seoses Venemaaga märkides, et Lääs jätkab Venemaa nafta ja gaasi importi. India ametnike väitel kehtestab Euroopa Venemaa vastu sanktsioone lähtuvalt omaenda huvidest.

India hakkas Venemaalt väetisi ostma pärast seda, kui Hiina piiras eelmisel aastal väetiste eksporti, et kaitsta oma põllumajandust. Venemaa on samuti vähendanud väetiste eksporti, aga jätkanud India varustamist.

Lisaks Indiale ostab Venemaalt suurtes kogustes väetisi veel Brasiilia.

Kommentaarid
(Külastatud 1,808 korda, 1 külastust täna)