Valus löök: lugu sellest, kuidas soomlased jäid ilma ligi 10 miljardist eurost

Soome väljaanne Helsingin Sanomat on kirjeldanud energiafirma Fortum investeeringut suurde Saksa gaasifirmasse Uniper, mis teenis varem raha Nord Streami gaasijuhtme kaudu saabunud gaasi müügi pealt, aga mis praegu on suurtes raskustes.

Soome valitsus omab Fortumis kontrollpakki ehk 51 protsenti aktsiatest. Fortumi osalus Uniperis oli 75 protsenti, sellest 47 protsenti omandati 2018. aastal 8 miljardi euro eest.

Fortumi aktsiaid kontrollib valitsuses minister Tytti Tuppurainen. Tema oligi see isik, kes pidas sakslastega läbirääkimisi, et Uniperi ja seeläbi ka Fortumit päästa. Ta on õppinud Oulu ülikoolis saksa keelt ja olnud Baierimaal vahetusõpilane.

Uniperi äriskeem oli lihtne: Nord Streami kaudu osteti Venemaalt sisse gaasi hinnaga 30 eurot MWh ja müüdi edasi 35 euroga MWh. Vahe pani firma omale tasku ja teenis üsna korralikult.

Gaasiäri reeglite kohaselt pidi Uniper aga tagama klientidele tarned hinnaga 35 eurot MWh eest kuni aastani 2023. Kui Uniper gaasi ei suuda tarnida, siis võivad kliendid tagatiste eest soetada gaasi turult.

Kui gaasi hind hakkas eelmise, 2021. aasta sügisel kerkima, pidi Uniper leidma lisatagatisi. Ettevõttel aga seda raha ei olnud. Appi tuli Soome Fortum, mis laenas ja tagas Uniperile jaanuaris 8 miljardit eurot. Lisaks lubas Saksa riigile kuuluv pank KfW anda laenu 2 miljardit eurot.

Fortumi 8 miljardi suurust tagatist on kritiseeritud. Samas pole firma seda veel kaotanud – kui Uniper toimetab klientidele gaasi vastavalt kokkulepetele, siis tuleb tagatis tagasi. Tuppurainen ei soovinud öelda, kas tagatise andmine oli viga, aga ta lisas, et jaanuaris peeti seda vältimatuks.

Aasta algul teenis Uniper veel tulu. Uniperi peadirektor Klaus-Dieter Maubach ütles jaanuaris, et Venemaa gaasitarned on 50 aasta jooksul olnud püsivad. Siis polnud veel teada, et Venemaa ründab Ukrainat ja gaasi tarned Nord Streami kaudu lakkavad. Käesoleva aasta juunis tuli gaasi vaid murdosas varasemast tasemest. See tähendab, et Uniper ei saa enam gaasi ja kliendid peavad seda ostma turult palju kõrgema hinnaga. Hinnavahe peab kinni maksma Uniper. Uniper peab seega ostma gaasi kallilt ja müüma odavalt. Kuigi Uniper on suur firma, otsustas Saksa valitsus, et varasemad kokkulepped peab ettevõte täitma.

Soome jaoks oleks olnud negatiivne stsenaarium see, et oleks kaotanud oma osaluse Uniperis, koos sellega osaluse Rootsi hüdro- ja tuumajaamades. Lõpuks sõlmiti kokkulepe, mille kohaselt paneb Saksa valitsus Uniperi sisse 267 miljonit eurot ja saab selle eest firmas 30 protsendilise osaluse aktsiate nimiväärtusega. Fortumil püsib Uniperis enamusosalus. Lisaks annab saksamaa Uniperile vajadusel miljardite eurode ulatuses abi, nii otse kui läbi panga Kfv.

Tagantjärele tarkusena tegi Fortum suure vea, et omandas osaluse Uniperis. Venemaa ohtu ei osatud hinnata. Seda ei osanud teha ka endine Soome peaminister Paavo Lipponen, kes tegutses hiljem Nord Streami juures konsultandina.

Kommentaarid
(Külastatud 5,585 korda, 1 külastust täna)