Uus nähtus: Venemaal tankimas käivad soomlasi sõimatakse reeturiteks, aga nad tahavad raha säästa

Paljud Vene piiri ääres elavad soomlased käivad Venemaal kütust võtmas, kuna seal on see odavam. Nüüd on neid hakatud maha tegema.

On tõstatatud küsimus, kas Venemaal kütuse järel käimine on Putini sõja rahastamine ja riigireetmine või arukas tegevus olude sunnil. See küsimus on eriti terav pärast seda, kui Venemaa piir soomlastele avanes, vahendab Yle.

Osa on seisukohal, et Venemaal kütuse järel käimine toetab Venemaa sõjamasinat. Teised ei näe selles probleemi.

Soomlanna Sirpa, kes käib Venemaal tankimas kolme autoga räägib, et sääst kuus on 240 eurot, kui iga nädal Venemaal käia. Venemaal on tankla kohe piiripunkti taga ja kütus maksab seal 80 senti liiter.

Soomes elav Vladimir räägib, et käib Venemaal tankimas, kuna raha on vähe. Samas ta tunneb, et rahastab sellega Putini sõda. Ta märgib, et pension on väike, naine on tööta ja tal on kaks last. Mees räägib, et tal pole muud võimalust.

Soome naine Anne samas tunnistab, et bensiin on küll kallis, aga sellegipoolest lõpetas ta Venemaal tankimise, sest see toetab sõda Ukrainas. Ta püüab säästa millegi muu arvelt.

Sirpa väitel pole Venemaal tankimine otsene sõja toetamine, vaid see aitab lihtsaid inimesi piiri taga. See pole raha Putinile, vaid neile inimestele.

Sirpa on seisukohal, et maailm sellest ei parane, kui ta Venemaal tankimata jätab. Sõja jaoks tuleb raha mujalt. Ta loodab, et teda ei peeta sellepärast riigireeturiks. Ta tahab säästa, et jääks raha elektriarvete tasumiseks.

Soome tollis inimestele moraali ei loeta ja neid Venemaal tankimises ei süüdistata. Soome tulijaid aga kontrollitakse, sest kanistriga enam kütust kaasa tuua ei tohi. Autodest leitakse pidevalt kanistreid, mis tuleb tagasi viia. Võimalusi on kaks: isik kas viib ise kanistri tagasi või annab selle kaasa Venemaale minejatele. Tollil pole infot, mis selle kütusega Venemaal tehakse.

Lisaks on tollil võimalus kanistriga kütus endale jätta ja see hiljem hävitada. Seni on üleliigne kütus piiril tagastatud.

Kommentaarid
(Külastatud 636 korda, 1 külastust täna)