Uus avastus: kliimamuutus tõi kaasa dinosauruste tekke

Kui varem arvati, et dinosauruste tekkele pani aluse teiste liikide ootamatu väljasuremine, siis nüüd on leitud, et dinosauruste vohamisele Maa peal pani aluse kliimamuutus, mis toimus 250 miljonit aastat tagasi.

See juhtus planeedil Maa 261-250 miljonit aastat tagasi Permi ajastu lõpus ja Triiase ajastu algul. Sel ajal hävines enam kui 80 protsenti liikidest, mis andis soojaga paremini kohanenud sisalikele võimaluse plahvatuslikuks arenguks. Teiste seas surid välja paljud imetajate eellased, vahendab Daily Mail.

Teadlaste hinnangul muutusid roomajad suuremaks, kuna suurem keha võimaldab seda lihtsamalt jahutada, näiteks vees.

Uuring on avaldatud väljaandes Science Advances.

Maa kliima soojenemine algas juba 270 miljonit aastat tagasi ja see jätkus kuni ajani vähemalt 240 miljonit aastat tagasi.

Sisalike järeltulijad on näiteks krokodillid ja kilpkonnad, aga ka linnud.

Dinosaurused hakkasid aga arenema juba enne seda, kui teised liigid välja surid. Dinosaurused valitsesid pärast seda maailma sadu miljoneid aastaid, enne kui väidetav kokkupõrge asteroidiga 66 miljonit aastat tagasi Maa temperatuuri järsult alandas, andes eelise praegu maailma valitsevatele imetajatele.

Kommentaarid
(Külastatud 652 korda, 1 külastust täna)