Tagasilöök: Euroopa kõrge välisesindaja ei toeta kõigi venelaste viisakeeldu

Euroopa Liidu kõrge välisesindaja Josep Borrell ütles, et ei toeta viisakeelu kehtestamist kõigile venelastele.

Enne seda olid Venemaaga piirnevate riikide esindajad teinud ettepaneku kehtestada kõiki Venemaa kodanikke puudutav viisakeeld. ELi riikide välisministrid arutavad viisakeeldu järgmisel nädalal, vahendab Bloomberg.

„Kõigile venelastele sissepääsu keelamine pole hea mõte,” ütles Josep Borrell Hispaanias toimunud konverentsil. „Peame olema valivamad.”

Borrell ütles, et EL ei peaks avama oma uksi oligarhidele, kuid „on palju venelasi, kes tahavad riigist põgeneda, sest nad ei taha sellises olukorras elada”.

EL kavatseb sel kuul Prahas toimuval bloki välisministrite kohtumisel arutada Vene turistidele reisiviisade keelustamist, kusjuures sellised riigid nagu Eesti, Läti ja Soome nõuavad Venemaa sissetungi tõttu Ukrainasse kogu blokki hõlmavat keeldu. Saksamaa kantsler Olaf Scholz kutsus üles ettevaatlikkusele seoses ulatusliku viisakeeluga.

Eesti on teatanud, et kui EL ei jõua kokkuleppele, kavatseb ta kehtestada üldise Schengeni viisakeelu Venemaa kodanikele, sulgedes ühe vähestest maismaapiiridest pärast seda, kui blokk peatas lennud Venemaalt. Eesti esitab ettepaneku Euroopa Liidu täitevorganile Euroopa Komisjonile enne välisministrite kohtumist.

Borrell ütles, et mõned riigid on juba võtnud viisakeeldude osas kasutusele teatud meetmeid, mida teised EL-i riigid ei kavatse toetada, märkides, et oleks olnud parem arutada seda kõigepealt EL-i tasandil.

Prahas esinenud Tšehhi välisminister Jan Lipavski ütles, et tema praeguse EL-i eesistujariigi valitsus taotleb EL-i viisalihtsustuslepingute peatamist Venemaa ja Valgevenega, kes on agressiooni toetanud.

„See näib olevat saavutatav,” ütles Lipavsky. „Tahame alustada arutelusid viisade väljastamise piiramise üle venelastele ja valgevenelastele. Liikmesriikide arvamused lähevad selles osas lahku ja meil seisab ees veel palju tööd.”

Kommentaarid
(Külastatud 389 korda, 1 külastust täna)