Soomes kallines juulikuus taas toit – mis kaliines rohkem, mis vähem?

Soomes tõusid toiduainete ja alkoholita jookide hinnad juulikuus enam kui 12 protsendi võrra ehk ülejäänud hindadest kiiremini. Mitte ühegi toiduainegrupi hinnad ei langenud.

Toiduainete hinnatõus oli juulis 12,4 protsenti. Kõige enam kallinesid kala, kohv, jahud, kartul ja munad. Kohv on kallinenud aastaga 46 protsenti, jahud ja kala 40 protsenti ning munad ja kartul ligi 30 protsenti, vahendab Yle.

Mitte ühegi toiduainegrupi hinnad juulikuus ei langenud. Juunis langesid näiteks varskete marjade hinnad võrreldes aasta tagusega 7 protsenti. Juulis aga kerkisid marjade hinnad ligi 7 protsendi võrra. Külmutatud marjade hinnad on kerkinud aastaga vähem, ligi 1 protsendi võrra.

Kõige vähem kallinesid õunad (0,3 protsenti), külmutatud puuviljad ja marjad (0,8 protsenti), maitseained (1,5 protsenti), küpsised (1,6 protsenti) ja pähklid (1,6 protsenti).

Toiduainete hinnad kerkisid juulis enam kui ülejäänud hinnad, mille tõus oli keskmiselt 7,8 protsenti. Juulis tõstsid tarbijahindu peamiselt elektri, bensiini, diisli ja eramajade remonditööde kallinemine.

Toidu kallinemine on muutnud Soomes inimeste toitumisharjumisi. Näiteks süüakse vähem liha ja kala. Kala müük kukkus aasta algusest poole aastaga tervelt 52 protsenti. Samas ajal on veidi kasvanud valmistoidu ning taimse toidu kogus.

Kommentaarid
(Külastatud 887 korda, 1 külastust täna)