Soome toll kontrollib reisijaid idapiiril

Soome toll tugevdas 22.–26. juulini Venemaale reisivate isikute kontrolli Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra ja Niirala piiripunktide kaudu. Kontrolle viidi läbi veidi üle 2500 ja neist umbes 100 korral võeti sanktsioonide tõttu kasutusele täiendavad meetmed.

  • Pärast seda, kui Venemaa kaotas maismaapiiri ületamisel koroonapiirangud, tekkis meil vajadus reisijateveo täitekontrolli tugevdada, räägib kontrollidirektor Mikko Grönberg tõhustatud kontrolliperioodi tagamaadest. Kui tegemist on esemega, mille suhtes kohaldatakse sanktsioone, ei saa seda üle piiri viia. Olenevalt juhtumist saab klient kauba tagastada poodi, kust ta selle ostis, või toll võib selle üle võtta.

Täiustatud seireperioodil leiti turistidelt erinevaid luksustooteid ja kaupu, mis võivad aidata kaasa Venemaa tööstuslikule ja sõjalisele võimekusele, näiteks navigatsioonis kasutatavaid abivahendeid.

  • Hetkel on välisministeeriumis eeluurimisel või avaldusega kokku umbes paarkümmend piiripületusega seotud juhtumit, ütleb Grönberg.

Eeluurimisel uuritakse, kas on alust kahtlustada kuritegu ja kas alustatakse eeluurimist.

Reisijate arv Soome ja Venemaa piiril kasvas pärast seda, kui Venemaa kaotas 15. juulil piiriületuse piirangud maismaapiiril. Piiriületuse mahud on aga palju väiksemad kui piirangute-eelsel ajal. Eelmisel nädalal suundus Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra ja Niirala piiripunktide kaudu Venemaale umbes 30 000 reisijat. 2018. aastal oli samal nädalal üle 80 000 reisija.

  • Järelevalveperioodi tulemused näitavad, et Soomest lahkuvate reisijate kontrolli tuleks jätkata, nendib Grönberg.

ELi kehtestatud sanktsioonid on ELi ühistegevuse oluline osa

Euroopa Liit on kehtestanud Ukraina ründamise eest Venemaale ja Valgevenele ulatuslikud sanktsioonid. Täidesaatva asutusena kuulub tolli ülesannete hulka EL-i tasandil kokkulepitud sanktsioonide jälgimine seoses kaupade ekspordi ja impordiga.

Tolli sanktsioonide kontroll keskendub kaubandusliku piiriületuse kontrollile, sest selle tähtsus on märkimisväärne. Reisijate piiriületuse kontroll takistab kõrvalehoidmist Venemaale kehtestatud sanktsioonidest.

Mida tohib Venemaale kaasa võtta?

Keelatud toodete nimekiri on pikk ja võib pidevalt muutuda. Hetkel ei tohi Venemaale eksportida näiteks värve või sõiduvahendite määrdeid, näiteks sünteetilist mootoriõli. Oluliselt on piiratud luksuskaupade, näiteks nutiseadmete ja spordivarustuse eksporti. Erinevat tüüpi luksustoodetele on seatud erineva suurusega väärtuspiirid. Üldjuhul on väärtuspiiriks 300 eurot.

Kommentaarid
(Külastatud 939 korda, 1 külastust täna)